Horolezci zmařili hnízdění kriticky ohroženého sokola ve východních Krkonoších

2. červen 2017

Na české straně Krkonoš hnízdí pouhých 5 párů kriticky ohroženého dravce sokola stěhovavého. V minulých týdnech zmařili neukáznění horolezci ve východních Krkonoších hnízdění jednoho z párů tím, že na skále, kde pár hnízdil, vyčistili stěnu a její okolí od náletových dřevin, nýtováním upravili skálu a opakovaně na ní lezli. V té době již hnízdící sokoli toto hrubé rušení nevydrželi a hnízdo opustili. Skála, na které sokol hnízdil, není vyhrazenou horolezeckou lokalitou, lezení po ní bylo tedy nelegální.

"Takové chování na území národního parku je neprosto nepřijatelné," říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. "Neukáznění lezci letos připravili jednu pětinu krkonošských sokolů o šanci vyvést mladé," dodal Hřebačka.

Čtěte také

V současné době odhadují ornitologové početnost sokolů v českých i polských Krkonoších na 6-8 párů. Sokol stěhovavý v Krkonoších pravidelně hnízdil do 60. let minulého století, pak jako hnízdící druh na více než 30 let vymizel. Od 90. let se v Krkonoších opět vyskytuje. Jeho populace je tu ale početně stále malá.

Sokol u vajíček

Správa KRNAP vyvolá jednání s Českým horolezeckým svazem, aby zjistila viníky. S nimi pak zahájí správní řízení. Následně bude v mezích možností celá skála uvedena do původního stavu, technické pomůcky budou odstraněny.

V KRNAP je horolezectví povolené pouze na skalách, které jsou k tomu účelu vyhrazené. Ty jsou čtyři: Hnědé a Hranostají skály u Strážného, Eminy kameny na Labské a Lubošské skály u Harrachova.

autor: Radek Drahný
Spustit audio