Hospitál Kuks přivítal první návštěvníky

1. duben 2015

Národní památkový ústav oficiálně zahájil novou turistickou sezonu. Jedním z lákadel letošního roku bude pozvánka na Kuks, který prošel rozsáhlou památkovou obnovou.

Domov pro přestárlé veterány z okolí, založil významný mecenáš, hrabě František Antonín Špork, jako součást nového lázeňského komplexu v údolí Labe již na konci 17. století. První vysloužilci přitom přišli až po roce 1743, kdy o ně začali pečovat členové řádu milosrdných bratří. Právě znak řádu se stal inspirací pro název projektu: Kuks – Granátové jablko, protože toto ovoce symbolizuje znovuzrození.

Památka, proslavená souborem soch znázorňujících různé Ctnosti a Neřesti od Matyáše Bernarda Brauna, znovu získala svůj lesk. Rozsáhlá památková obnova objektu byla přitom jen jednou součástí projektu, který počítá také s dalším využitím objektu. V budoucnu zde nebudou „pouze“ prohlídkové trasy, ale místo se změní také v edukační centrum, jak v rozhovoru prozradila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Stavební práce byly zahájeny už v listopadu 2011, kdy proběhl záchranný archeologický výzkum. Památková obnova „od sklepů až po střechy“ začala v červnu 2013. Tam, kde nebylo možné uchovat původní materiály, byly vyrobeny repliky. Největším překvapením bylo odhalení 52 nástěnných maleb Tanců smrti, které provází návštěvníka celou chodbou v přízemí hlavního křídla. Tento cyklus, který zobrazuje rovnost lidí v posledních okamžicích života, byl naposledy obdivován v 18. století.

První víkend
Slavnostní otevření pro veřejnost přilákalo do areálu památky na 1700 návštěvníků, kteří mohli projít nově instalované prohlídkové trasy. Vybrat si můžete ze čtyř variant. Základní okruh Hospital nabízí prohlídku na zhruba 60 minut, její součástí je také představení Tance smrti. Druhý okruh, v délce 15 minut, představí Šporkovskou hrobku. V nabídce zůstala také expozice Historie lékáren, na ni počítejte zhruba s 30 minutami. Pokud máte raději prohlídky bez průvodce, můžete zde poznat Historii výroby léčiv.

Hospitál Kuks prošel skutečně zásadní památkovou obnovou

Svou krásu postupně získá také funkční zahrada za hospitálem s bylinkami a zeleninou nebo sad s tradičními odrůdami ovoce. Podle historických pramenů byly do areálu navráceny druhy jako jsou kdouloň nebo mišpule. V průběhu sezóny zde má být otevřeno také bylinkářství a provoz zahájí také edukační centrum s kulturními, zážitkovými i vzdělávacími programy. Areál nebudou využívat pouze studenti farmacie nebo účastníci přednášek zaměřených na zdraví, ale také milovníci přírody. Ve sklepení totiž nadále zůstává kolonie netopýrů, která si zde našla svůj domov.

Hospital Kuks je otevřen každý den kromě pondělí od 9 do 17 hodin. V letních měsících budete vítaní každý den.

Hospitál Kuks prošel skutečně zásadní památkovou obnovou
autor: Adriana Krobová
Spustit audio