Hospodaření v městských lesích v Hostinném nebylo v minulosti údajně v pořádku. Ukázal to audit

29. březen 2017

Město Hostinné si nechalo zpracovat hloubkový audit hospodaření v městských lesích. Ten podle starostky Dagmar Sahánkové ze Sdružení za lepší Hostinné údajně potvrdil závažná pochybení bývalého lesního správce. Městu měly v nedávné minulosti vzniknout statisícové škody například na vytěženém dřevu.

Současná starostka a někdejší opoziční zastupitelka Dagmar Sahánková upozorňovala už na zasedání zastiupitelstva v únoru 2011 na to, že tehdejší lesní hospodář Slavomír Beran je zároveň spolumajitelem firmy Strombuch, která byla výhradním odběratelem městského dřeva: „Pokud odborného lesního hospodáře dělá stejný člověk, který zastupuje firmu, která má výhradní smlouvu na odkup dřeva, je jasné, že dochází ke střetu zájmů."

Bývalý starosta a současný krajský zastupitel Karel Klíma z KDU-ČSL se k detailům auditu nemohl vyjádřit, zprávu totiž neviděl. Podle něj ale Městská správa coby městská organizace, která les spravovala, fungovala v rámci běžných obchodních vztahů a hospodařila samostatně.

Čtěte také

Karel Klíma neměl důvod o tehdejším lesním hospodáři Slavomíru Beranovi pochybovat - i když o jeho zmiňovaném sezení na dvou židlích věděl: „Nenabyli jsme dojmu, že by lesní hospodář nejednal v našem zájmu. A co se týká té obchodní činnosti, tak to byla normální tržní záležitost té organizace, která disponovala s dřevní hmotou."

Podle Slavomíra Berana tehdejší starosta a další zastupitelé lesy fyzicky pravidelně kontrolovali

Nové vedení radnice zavedlo zásadní změnu v přístupu: nejprve výrazně zpřísnilo a zpřesnilo administrativu při prodeji dřeva, vypovědělo smlouvu s odběratelskou firmou, od roku 2016 převedlo městské lesy přímo pod město a také zrušilo takzvanou samovýrobu.

Zpracování dřeva, ilustrační foto

Ta možná mohla podle někdejšího správce Slavomíra Berana stát za ztrátami dřeva, které odhalil audit: „To je prostě nešťastná věc, kterou já jsem převzal po svém předchůdci. Lidé z města potřebují také něčím topit. Je to příměstký les. Takže každý člověk, který přišel na městskou správu a dostal se ke mě, jako k hajnénu, stejně jako k mému předchůdci panu Bergrovi, tak požádal o to, jestli by mu nebyla přidělena tato samovýroba. To spočívalo v tom, že si nějaké křoví v lese vlastní pilou nařeže a odveze domů. A tím topí."

A tak podle Slavomíra Berana obyvatelé Hostinného káceli, řezali, odváželi a topili možná víc, než měli

Slavomír Beran své dvě role - tedy lesního správce a spolumajitele firmy, která od města dřevo vykupovala - nijak nepopírá, zároveň ale tvrdí, že má čisté svědomí a že vždy jednal férově.

V nejbližší době čeká všechny zainteresované další jednání, na kterém se sejde radnice, bývalý lesní hospodář Beran a jeho právní zástupce a také autor auditu Pavel Čacký z Mendelovy univerzity.

Radnice bude chtít náhradu údajné škody, druhá strana je ale přesvědčená, že žádnou nezpůsobila.

autor: lcz
Spustit audio