Houbaři vyhánějí prasata z lesů. V kukuřičných polích je myslivci odstřelit nemohou

Houbaři komplikují myslivcům odstřel divočáků. Sezóna lovu černé zvěře vrcholí právě teď, kdy se po deštích vydávají do lesů houbaři. Prasata tam nemají klid a přesunula se do kukuřičných polí, kde se jen těžko střílí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvouroční selata

Dvouroční selata | Foto: Wikipedia

„Houbaři tam jdou, zvednou prasata a ty skončí tam, kde je kryt, a to je kukuřice,“ říká myslivec Luděk Dočekal a ukazuje směrem k obrovskému kukuřičnému poli u Nížkova.

I když prase z kukuřice na chvíli vyjde, jen tak ho odstřelit nelze.

„Musíte střílet na to, co vidíte a kam vidíte. Nemůžete střílet na horizont nebo do mladiny. Musíte mít proti břeh, kopec nebo údolí. Houbařům se nedá říct, aby tam nechodili. Potkáte jednoho a nevíte, jestli je tam dalších pět někde okolo. Musíte počítat s tím, že tam někdo je," vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přemnožení divočáci ničí na Vysočině kukuřičná pole. Mají v nich dostatek potravy i klid, který v lesích nemají. Více od Hany Mikulincové

Kukuřičná pole skýtají divočákům úkryt, klid a dost potravy. Kromě letošních a loňských selat se smí lovit i bachyně a kňour. Myslivci ale hlavní loveckou sezónu nemohou pořádně využít.

„Pokud jsou houby, tak houbaři narušují klid černé zvěře a ta se přestěhovává do krytin. Ideální by bylo, abychom divočáky udrželi v lese. Jenže my ho v lese neudržíme, protože návštěvnost lesů je obrovská," uvádí jednatel žďárského okresního mysliveckého spolku Oldřich Sedlář.

Na lov vyrážejí myslivci hlavně v noci nebo brzy ráno, kdy by houbaři do lesa chodit s ohledem na vlastní bezpečnost neměli.

Početní stavy černé zvěře jsou na Vysočině velmi vysoké - například na Žďársku ulovili před deseti lety myslivci kolem 500 divočáků, vloni už to bylo přes 1600 kusů.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme