Houbový pokrm bych si nedal ani v restauraci, tvrdí mykolog Jiří Baier

26. srpen 2013

„Můžu je studovat celý život, ale i kdybych měl dva tři životy, stejně by mi zbývala spousta druhů, které jsem ještě nenašel a neurčil,“ tvrdí o houbách mykolog Jiří Baier, který v pondělním Hostu Radiožurnálu posluchačům poradil, jak je správně sbírat a připravit.

Jiří Baier důrazně varuje před jedovatými houbami a nabádá k obezřetnosti. „Přesto jsou lidé stále nepozorní, nepodívají se do atlasu hub, a tak nezjistí, že ta jejich houba je jedovatá,“ popisuje Jiří Baier s tím, že on sám by si u nikoho houbový pokrm raději nedal. „Ani v restauraci, protože tam houby špatně skladují,“ domnívá se.

A nejčastější chyby občasných houbařů? Podle Jiřího Baiera zejména sbírání do plastových obalů. V nich se totiž nasbírané houby zapaří. „Lidé přinesou houby domů, nakrájí je a dají hned do mrazáku. Mají v mrazáku jedovatou konzervu,“ konstatuje pondělní host moderátorky Lucie Výborné.

Čtěte také

Jdete-li na houby, sbírejte do košíku. A jen druhy, které se cestou domů nebudou rozkládat. To alespoň radí Jiří Baier. „Rychle se rozkládají babky, kozáci nebo některé přestárlé hřibovité,“ připomíná. Po příchodu domů je třeba houby ihned tepelně zpracovat a třeba zmrazit. „Nebo houby nakrájejte a dejte na silonové síto. Za dva dny dojde ke snížení vlhkosti a usušení,“ popisuje.

Proč si Jiří Baier myslí, že červivé houby jsou chutnější? A jaké účinky na naše zdraví má hlíva ústřičná? Také to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Baierem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio