Hovězí závitky v pikantní omáčce
Podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
4 plátky zadního hovězího masa po cca 120 g
1 cibule
4 plátky šunky
hořčice
kapary
1 lžička barevného pepře
worcesterská omáčka
1 bobkový list
1 lžíce hladké mouky
sůl
3 lžíce oleje
vývar na podlévání
Postup:
Plátky masa naklepeme, potřeme olejem a v chladu necháme alespoň jednu hodinu uležet. Potom je osolíme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, pevně svineme, spíchneme jehlami nebo párátky a obalíme v mouce.
Na rozpáleném oleji opečeme. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme a odstraníme jehly nebo párátka. Omáčku přecedíme, přidáme do ní najemno pokrájené kapary, worcesterskou omáčku a celý pepř. Ještě krátce povaříme. Podáváme spolu se závitky, dušenou rýží, bramborovou kaší nebo s žemlovým nákypem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (bez doby potřebné k uležení).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.