Hrad se zatím nemusí omlouvat za Peroutku. Vznikla by mu tím závažná újma, rozhodl Nejvyšší soud

Kancelář prezidenta republiky se nemusí omlouvat za výrok prezidenta Miloše Zemana v kauze Peroutka, i když jí to nařizuje pravomocný rozsudek. Za jeho nerespektování jí navíc nehrozí žádná pokuta ani exekuce. Nejvyšší soud totiž vyhověl návrhu Hradu a odložil výkon rozhodnutí soudů, které kanceláři omluvu nařídily. A to do doby, než rozhodne o dovolání v kauze. Podle Nejvyššího soudu by omluvou mohla Hradu vzniknout závažná újma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi | Foto: ČRo

"Ano, mám stejnou informaci od svého právníka," potvrdila zjištění Zpravodajského webu Českého rozhlasu vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. O rozhodnutí Nejvyššího soudu při prvním telefonátu nevěděla, informaci musela ověřit u svého advokáta Františka Vyskočila.

Kaslová vymáhala omluvu za Zemanův výrok exekučním návrhem, Hrad měl kvůli tomu zaplatit do čtvrtka pokutu 100 tisíc korun, jinak mu hrozila exekuce. Společně s dovoláním proto ve věci omluvy požádal Nejvyšší soud o předběžné opatření. A uspěl.

"Hrad se nemusí do doby, než (o dovolání) rozhodne Nejvyšší soud ani omlouvat. Nejvyšší soud odložil výkon rozhodnutí, co se týká omluvy," řekl Zpravodajskému serveru Českého rozhlasu Vyskočil. "Zdůvodňují to tak, že by tím mohla Pražskému hradu, kdyby se náhodou omluvil, vzniknout závažná újma," dodal advokát.

Peroutkova vnučka s Vyskočilem se zároveň pozastavuje nad rychlostí, jakou Nejvyšší soud rozhodl. Návrh Hrad podal 3. října,verdikt padl tento týden. "Ta rychlost mě překvapila," přiznala Kaslová. Podle informací soudu však o některých návrzích na odklad vykonatelnosti bylo rozhodnuto už v řádech dnů.

Hrad požádal o odklad exekuce v kauze Peroutka. Počkáme na Nejvyšší soud, říká Ovčáček

Číst článek

Nejvyšší soud prozatím nechce svůj krok rozebírat. "Vím, že jsme rozhodli, ale nemohu komentovat, jak jsme rozhodli, protože nemám ověřeno, že všechny strany si řádně převzaly rozhodnutí a bylo jim doručeno," uvedl pouze mluvčí soudu Petr Tomíček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že Hrad informaci o verdiktu soudu vítá. "Další komentář ale zazní až po doručení písemného rozhodnutí Nejvyššího soudu," uvedl.

Spor se týká výroků prezidenta Zemana, které pronesl loni v lednu na konferenci k 70. výročí osvobození Osvětimi. Podle nich je Peroutka autorem článku s názvem Hitler je gentleman a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky".

Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu je novinář Jan Stránský. Prezident Zeman ale trvá na tom, že text četl. Soudy mu ale kvůli pravomocně nařídily omluvit se, naopak tak nemusí učinit za tvrzení o výroku "s vlky" ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Peroutkově vnučce došla trpělivost. Omluvu od Hradu vymáhá exekučním návrhem
Spor ohledně Peroutky pokračuje. Hrad se zatím neomlouvá, podává dovolání k Nejvyššímu soudu
Peroutkova vnučka podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Chce rozsáhlejší omluvu

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme