Hrajete počítačové hry? S prací v laboratoři byste si hravě poradili, říká vědkyně, která naklonovala myši

27. leden 2015

Také si při vyslovení jména Marilyn vzpomenete na známou americkou herečku Marilyn Monroe? Právě po ní pojmenovala bioložka Helena Fulková jednu z myší, kterou se jí povedlo naklonovat.

Uznává sice, že zvířata určená k vědeckým pokusům obvykle jména nedostávají, ale ve chvíli, kdy do jejich života vložíte tolik energie, ve vás musejí vzbudit nějaký cit. A tak se jedna z naklonovaných myší jmenuje Marilyn.

„Důvodem je návaznost na nembutalen, látku, kterou se údajně herečka předávkovala,“ osvětluje Helena Fulková, která zmíněnou látku používala při svých pokusech v Japonsku.

Naklonované myši jsou však jen dílčím výsledkem rozsáhlejšího pokusu. Zvířata jsou přitažlivá pro veřejnost a novináře, jak uznává i Helena Fulková. Jenže hlavní motivace vědců byla úplně jiná.

Čtěte také

„Nemáme zmapovaný proces, kterým procházejí embrya hned po oplození,“ přibližuje jeden z hlavních důvodů ke klonování myší.

Helena Fulková, bioložka

V současné době jsou její myší svěřenci v Japonsku. „Dostávám zprávy, co se s nimi děje,“ poznamenává k tomu Helena Fulková, vůbec první Češka, které se povedlo myši naklonovat.

Možná vás překvapí, že z našeho pohledu přetechnizované Japonsko si nevybrala kvůli lepšímu vybavení laboratoří. „Naše vybavení je lepší, zařízení v japonské laboratoři bylo rozhrkané,“ přibližuje s tím, že hlavní roli v její volbě hrálo „zázemí a lidská síla“.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio