Hráz v Křižanovicích se po roce otevírá, svah spoutaly ocelové sítě

31. říjen 2017

Před čtrnácti měsíci uzavřel přístup na hráz křižanovické přehrady železný plot. Na silnici padaly uvolněné kameny ze svahu nad jezerem. Uzavírka ale za pár dní skončí.

Na hráz křižanovické přehrady se čtrnáct měsíců nikdo nedostal. Řidiči a cyklisté dnes naposledy musí nádrž objíždět, turisté si naplánovat trasu jinudy. Přístupovou cestu se Povodí Labe rozhodlo uzavřít kvůli bezpečnosti. Ze skály nad vodou totiž odpadávalo kamení a hrozilo, že někoho zraní. Dělníci dokončují zajišťovací práce a uzavírka dnes v noci skončí.

Odvezlo se téměř 400 tun kamene

„Docházelo k velkým sesuvům kamene, padaly bloky o velikosti dlažebních kostek, a kdyby dole jel cyklista nebo šel chodec, tak by ho to mohlo ohrozit a mohlo se stát nějaké neštěstí.“ Hrázný křižanovické přehrady Josef Květenský je přesvědčený o tom, že k nehodě chybělo málo.

Když nestačily dopravní značky, nechalo povodí přístup zatarasit železným plotem. „Ty bloky ležely na silnici, přes noc, když ta skála vychladla a ty kameny se začaly hýbat, tak to začalo padat,“ doplňuje hrázný.

Čtěte také

Na zajištění svahu pracuje dodavatelská firma od května. Popraskanou skálu museli dělníci odtěžit. A blok nad přehradou je o dost lehčí. Odvezlo se 380 tun uvolněného kamene včetně zeminy,“ říká Martin Oliva z Povodí Labe.

Silnice u křižanovické přehrady je kvůli padajícímu kamení uzavřená

Opravit se musí i poškozené svody

Další krok jsou ocelové sítě a ochranný plot. Úplně všechno sice ještě hotové není, uzavírka ale skončí v termínu. Cesta přes hráz bude průjezdná od středy. Popraskaná skála je ale jen jeden problém. Další jsou poškozené svody, které mají zabránit tomu, aby nečistota ze silnice nestékala do přehrady.

Čtěte také

Podle ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce je oprava nevyhnutelná. „Protože se zjistilo zkouškou těsnosti odvodňovačů na hrázi, že je potrubí silně netěsné. Takže se připravuje projekt, který bude řešit opravu.“

To bude znamenat další dopravní omezení. Opravu mostu na hrázi plánují silničáři na příští rok.

autor: kop
Spustit audio