Hubneme do plavek. Jak se zbavit centimetrů v pase na poslední chvíli?

28. červen 2017

Pokud jste si nestihli vypracovat vysněnou postavu na letní sezónu, nemusíte truchlit. Kdo chce zhubnout pár centimetrů v pase, má stále velkou šanci cíle dosáhnout. A není to překvapivě ani tak složité. Bez trochy odříkání to ale nepůjde.

Přístup hubnutí do plavek je u mužů a žen odlišný. Zatímco pánům většinou stačí, aby na koupalištích a plážích splynuli s davem a prošli bez povšimnutí, ženám běžně naopak imponuje, když se na ně ostatní podívají a řeknou si, jak jim to sluší. V tomto směru mají pánové i jednodušší cestu, jak stavu docílit.

„Mužům většinou bohatě stačí, pokud začnou abstinovat. Za takový měsíc mohou abstinencí, zvlášť ti, kteří si dávají pravidelně třeba dvě tři piva a ještě to třeba ošperkují nějakým tvrdým alkoholem, zhubnout až šest kilo tuku. O tom se nám ženám nemůže vůbec zdát. Abstinence pro muže je první bod, jak by měl začít hubnout. Pokud nahradí obligátní pivo obyčejnou vodou, má v podstatě vyhráno. A teď slyším, jak pánové říkají ‚jako půjdu do hospody a řeknu – dejte mi vodu‘. Nemůžete jít do hospody, prostě půjdete někam jinam. Musí jíst pravidelně, ale muži většinou pravidelně jedí,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

Když chce shodit žena, záleží, po jaké době od posledního hubnutí začíná znovu. V okamžiku, kdy má za sebou několik hubnoucích kůr a tedy několikrát zažila jojo efekt, organismus se velmi rychle adaptuje na omezení potravy. Jde o biologické přizpůsobení v souvislosti s ženskými pohlavními hormony, protože se v lidské historii velmi často ženy dostávaly okolo těhotenství, porodu a kojení do stavu podvýživy.

„Kromě přidání tekutin a abstinence stejně jako muži si musí ženy dávat pozor na složení své potravy, zejména množství bílkovin by si měly pohlídat vegetariánky. Nemusí jíst jenom sójové produkty. Věcí, které může jíst i vegetariánka a obsahují bílkoviny, je hodně. Může to být růžičková kapusta, květák, chřest a další věci. Ideální je, když přidává vajíčka, mléčné výrobky nebo i rybí maso, ale to už je vlastně smíšené vegetariánství. Těm se hubne nejlépe. Ženy, které jsou zvyklé jíst každý den maso, to budou mít těžší. Ale zase stačí, aby snížili množství porcí za týden, třeba o dvě. A mohou už zhubnout. Musí ale porce masa nahradit jinými bílkovinami. A co pomáhá oběma pohlavím, je přestat mazat. Přestaneme mazat čímkoli, co v sobě obsahuje tuk.“

Kateřina Cajthamlová
Proč je při hubnutí zásadní dodržovat pitný režim? Jak nejlépe změnit zažité stravovací a pohybové stereotypy? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: Martin Čuřík , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.