Hudební televize Óčko začnou vysílat ve vysokém rozlišení, jako placené kanály

28. únor 2018

V minulosti už s HD kvalitou experimentovalo Óčko Expres, projekt však vyzněl díky absenci obchodního modelu do ztracena.

Mediální skupina Mafra začne nabízet své hudební televize pod hlavičkou Óčko ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V pondělí to redakci webu Digitální rádio potvrdil jejich generální ředitel Štěpán Wolde. „Červené Óčko“ jako vlajková stanice cílí zejména na mladé diváky a díky čerstvému obsahu tak nebude s touto kvalitou problém, Óčko Star ve vysílání kombinuje starší a novější muziku, část obsahu tedy bude do HD kvality přepočítávána.

Mafra už dříve v HD kvalitě nabízela svůj kanál Óčko Expres, který je určen zejména pro metropolitního diváka. Toto vysílání bylo ale zkušební a nemělo stanovený obchodní model. V rozlišení Full HD například Óčko Expres nabízí operátor UPC, ale jedná se pouze o obyčejný přepočet do této kvality ze standardního rozlišení. Stanice se v minulosti objevila v této kvalitě i krátce v pražské Regionální síti 12, kterou provozují České Radiokomunikace. Aktuálně tento multiplex obsahuje pouze programy Prima a Prima Cool, proto s následným přechodem do DVB-T2 lze předpokládat, že jeho provoz bude ukončen. Stejným příkladem je nevyužitá Regionální síť 20 šířící ze Strahova pouze čtyři prázdné programové pozice.

Hudební televize svážou HD kvalitu stejně jako někteří další provozovatelé s placenou televizí, čili s jejich šířením je do budoucna možné počítat pouze v kabelových a IPTV sítích nebo na satelitu. První operátoři už podle informací webu Digitální rádio projevili o tuto obrazovou kvalitu zájem. Óčko HD ani Óčko Star HD tedy nebudou šířeny prostřednictvím DVB-T, případně DVB-T2. Stav by se mohl změnit v následujících letech, kdy lze očekávat v České republice start placené pozemní televize, která doposud na našem trhu nefunguje (nepočítáme-li tedy lokální vysílání ve středočeských Říčanech). Co se týká termínu, kdy by měly odstartovat HD verze televizí Óčko, tento krok je plánován na začátek druhého kvartálu letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio