Hygienici varují: Pozor na sinice!

26. srpen 2016

Středočeští hygienici zakázali koupání v jezeře Ostrá na Nymbursku kvůli nadměrnému výskytu toxických sinic. Ve většině středočeských přírodních koupališť je ale kvalita vody dobrá.

Zhoršila se také kvalita vody v nádrži Slapy, ale třeba i na písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a v Podskalí na Orlíku. Tady se ale koupat dá, jen citliví lidé by se měli po koupání hned osprchovat. Na většině ostatních přírodních koupališť je voda vhodná ke koupání. "Kvalita vody v letošní sezoně je oproti loňskému roku lepší," uvedl pro ČTK Luboš Mandík z příbramské pobočky Krajské hygienické stanice.

V Praze je situace o trochu lepší. Hygienici koupání nezakázali nikde, jen pořád platí, že zhoršenou kvalitu vody mají koupaliště Hostivař a Šeberák. Naopak nejlepší voda je v motolském rybníku, na Džbánu nebo v biotopu v Radotíně.

Sinice jsou zelenkavé bakterie, viditelné při přemnožení i pouhým okem. Drží se na hladině a připomínají drobné jehličí nebo zelenou krupici. Jsou sice malé, dají se snadno podcenit, ale můžou pořádně potrápit. Mohou způsobit alergie, vyrážky, zarudlé oči, zánět spojivek nebo rýmu. Záleží také na tom, kolik a jakých toxinů se do těla dostane. Pak se liší i příznaky, od lehké akutní otravy, která se projevuje střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy.

Aktuální informace o kvalitě vody na jednotlivých koupalištích uvádějíi webové stránky hygienických stanic.

autor: Monika Holubová
Spustit audio