Hygienici varují před koupáním v Ostravici v centru Ostravy

2. červenec 2016

V centru Ostravy přibylo několik nových cedulí. Jsou v blízkosti řeky Ostravice, u opalovacích mol, a varují před riziky koupání. O jejich umístění se zasadili hygienici. I když už totiž řeka Ostravice není černou odpadní stokou průmyslových podniků, čistá není.

Pod schody na slunícím mole sedí tři cyklisté, jeden z nich si máčí nohy ve vodě. O kousek dál jsou další dva mladí muži, jeden z nich se vodou z řeky osvěžuje.

„Je to krásná přírodní řeka a jsem rád, že tady udělali to nábřeží, je to fajn na procházky. Určitě bych neměl problém se v řece vykoupat. Od pohledu mi přijde čistá. Každopádně kdyby mi bylo horko, skočil bych tam cedule necedule,“ říká jeden z dvojice.

Hygienici vodu v řece opakovaně kontrolovali a výsledky nebyly dobré. „Byly katastrofální,“ říká ostravský hygienik Radim Mudra. Před koupáním v řece tak hygienici odrazují kvůli možným střevním a jiným potížím.

„Zejména v dopoledních hodinách ty koncentrace jak intestinálních enterokoků, tak E. coli byly dramaticky vysoké a je třeba říct, že to jsou to indikační ukazatelé fekálního znečištění,“ dodává hygienik.

Milovníkům přírodního koupání by doporučil třeba lom Svobodné Heřmanice na Bruntálsku, kde je podle dlouhodobého sledování voda nejčistější.

autor: iha
Spustit audio