Hypotéka v cizí měně se Rusům prodražila kvůli pádu rublu. Je to likvidační, stěžují si

Pád ruské měny doslova existenčně doléhá na ruské klienty hypotečních ústavů, kteří si úvěr vzali v dolarech nebo eurech. Banky teď po nich žádají několikanásobek původních půjček, jinak hrozí zabavením bytů a vystěhováním na ulici. Mezi těmito bankami je i dceřiná společnost českého Home Creditu, kde se dohody o splátkách dožadovaly desítky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klineti, kteří si vzali hypotéku v eurech nebo dolarech, sepisují stížnosti

Klineti, kteří si vzali hypotéku v eurech nebo dolarech, sepisují stížnosti | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Peníze milují ticho a klid, ale v hypotečním centru Home Credit Bank bylo hodně rušno. Rozčilení klienti si vyzvedli pořadová čísla a oblehli přepážky s žádostmi o přehodnocení jejich hypoték. Ty se vyšplhaly do astronomických částek a několikanásobně převyšují hodnotu nemovitosti.

„Ocitli jsme se v bezvýchodné situaci, neměli jsme moskevskou adresu a nikdo nám nechtěl dát půjčku, až tady nám nabídli hypotéku, ale pouze v dolarech. Přistoupili jsme na to, protože jinou volbu jsme neměli. Za osm let jsme splatili 9 milionů rublů a dnes po nás banka chce ještě dalších devět milionů,“ vypráví 53letá paní Nina Serdjukovová, která se do Moskvy přistěhovala z daleké Ufy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nízká hodnota rublu Rusům několikanásobně prodražila hypotéky v cizí měně. Klineti bank se bouří. Více informací v reportáži zpravodaje ČRo Martina Dorazína.

Paní Serdjukovou byt o ploše 44 metrů čtverečních vyjde v přepočtu na šest milionů korun. Při dnešních cenách by si za to mohla koupit nejméně dva nové prostorné byty. Vložené peníze se paní Serdjukovové už nikdy nevrátí, byt je za tuto cenu neprodejný.

Příběhy lidí s hypotékou v cizí měně jsou si velmi podobné. Na hypotéku si v době hospodářské konjunktury koupili miniaturní byty v satelitních městech kolem Moskvy.

„Mám čtyři zaměstnání, ale muž i syn zůstali bez práce a měsíčně musím platit 170 tisíc rublů, jsem účetní, umím počítat a vždy jsem splácela v termínu, ale teď už není odkud brát. Máma - válečný veterán - nám z důchodu pomáhá, ale vypadá to, že já před důchodem zůstanu na ulici,“ dodává.

Potíže má i Nina Serdjukovová, která se do Moskvy přistěhovala z daleké Ufy. | Foto: Martin Dorazín

„Před osmi lety jsem si koupil byt na úvěr za 80 tisíc dolarů, to bylo tehdy milion osm set tisíc rublů. Banka teď po mě žádá 50 tisíc dolarů, a to za jednopokojový byt v Ramenském, v desetipatrovém domě z roku 1988. To jsou čtyři miliony rublů. Nemá smysl to bance platit. Za to si koupím dvoupokojový byt v novostavbě,“ říká stavař Jevgenij.

Vydělává v přepočtu asi 800 dolarů měsíčně. Přesně tolik musí měsíčně splatit bance. Stěžuje si ale hlavně na to, že banka lidem vychází vstříc jen na oko:

„Když píšeme žádosti o restrukturalizování, Home Credit nám navrhuje, abychom dva roky spláceli, kolik můžeme, a pak že to doplatíme. Nemá to smysl. Byt mi vezmou dnes nebo za dva roky. Možná je lepší o byt přijít teď a najít si jinou hypotéku, dokud mi to ještě zdraví a věk umožňují.“

„Banky odpovídají, že i ony nesou riziko. Na úvěry občanům si půjčovaly v dobách levných západních peněz a teď mají samy problém, jak to splatit. Potíž je ale v tom, že Home Credit Bank i další ruské hypoteční ústavy klienty k půjčkám v dolarech víceméně nutily,“ vysvětluje organizátor protestní akce Dmitrij Piklun.

Stát zoufalým dlužníkům vzkazuje, že na sebe dobrovolně vzali riziko hypotéky v tvrdé měně a nechali se zlákat vidinou nízkého úroku.

Banky jim prý kategoricky pod různými záminkami odmítaly rublovou hypotéku schválit.

„Říkaly nám, že nevyhovujeme jakýmsi kritériím, ale dolarové hypotéky udělovaly bez problémů, a dokonce nám je vnucovaly s tím, že je kdykoli můžeme převést na rublové. Situace je ale taková, že to udělat nemůžeme,“ uzavírá Piklun.

Za převedení dolarové hypotéky na rublovou si banky účtují několikasettisícové poplatky, na které by si po uši zadlužení klienti museli vzít další úvěr.

Banky po klinetech žádají několikanásobek původních půjček | Foto: Martin Dorazín

Protesty v Bance Home Credit skončily tím, že vyšla úřednice a požádala všechny, aby své stížnosti sepsali a řádně podali. Klienti chtějí na odpověď počkat týden.

Banka Home Credit v písemné odpovědi na dotaz Českého rozhlasu, jak chce tuto situaci řešit, uvedla, že klienti měli do konce minulého roku čas splatit úvěr za zvýhodněný kurz dolaru. Teď jim nabízí dvouleté období, kdy mohou splácet podle svých možností.

Hodnota rublu dlouhodobě klesá kvůli nízkým cenám ropy a západním sankcím. V polovině ledna se hodnota rublu dostala na rekordně nízkou úroveň. Dolar se na moskevské burze prodával nejdráž od finanční krize v roce 1998.

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme