I chrápání se dá léčit. Odborník radí, jak si poradit s nespavostí

28. únor 2016

Noční můry, noční děsy, narkolepsie, nespavost a syndrom neklidných nohou… Poruchy spánku mají nejrůznější podoby, a to jak u dětí, tak u dospělých. Existuje recept na klidné spaní? Jak dlouho bychom měli spát? A je možné zbavit se chrápání?

Mladí lidé uléhají ke spánku později a jsou náchylní k pozdějšímu stávání, naopak ti starší mají spíše tendenci chodit dříve spát a dříve stávat.

„Trvání spánku běžné populace se zkracuje, což představuje určité rizikové faktory,“ vysvětluje vedoucí Centra pro poruchy spánku a bdění Karel Šonka, podle kterého spánek kratší než 7 hodin přináší riziko kardiovaskulárních, metabolických a duševních nemocí, ale také riziko kratšího dožití.

Čtěte také

Co vše lze označit za poruchu spánku? Ta nejčastější je nespavost, pak také poruchy s nadměrnou denní spavostí, zejména narkolepsie. Ty sice nejsou tak časté, ale člověku přináší podstatně větší problémy než nespavost. Další skupinou pacientů jsou poruchy pohybu ve spánku, syndrom poruchy nohou, náměsíčnost, noční děs a poruchy dýchání ve spánku.

Zapomeňte, že nemůžete usnout

To, že se několikrát za noc probudíme, ještě neznamená nic špatného, problém nastává, když už pak usnout nemůžeme. Nejčastější příčinou je příliš velké soustředění na kvalitní spánek. „Čím více se soustřeďujeme na spánek, tím více bráníme tomu, abychom usnuli,“ dodává.


Noční děs je nedokonalé probuzení z hlubokého spánku, postihuje zejména děti, pacient na něj nemá žádnou nebo částečnou vzpomínku. Noční můra je živý, nepříjemný sen, který si dobře pamatujeme a který nám může znepříjemňovat následující den.

A pokud v nespavostech není jednoznačná příčina, jako například pocit neklidu nohou, tak je lepší opustit lůžko, zapomenout na to, že se nám nechce spát a zkusit to, až budeme znova ospalí.

Trápite se tím, že budíte své okolí chrápáním? Nejdříve je potřeba zjistit, zda jde o prosté chrápání, nebo symptom spánkové apnoe. „Prosté chrápání je možné chirurgicky léčit,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio