I přes silné deště v minulých dnech je na většině území Vysočiny sucho

10. červen 2016
Zprávy z

I přesto, že v minulých dnech a týdnech na Vysočině pršelo, je v kraji poměrně sucho. Odečíst je to možné z hladin řek, které sledují vodohospodáři. Vůbec nejhůř je na tom řeka Fryšávka. Kupříkladu v řece Jihlavě, která teče z krajského města směrem na Třebíčsko, je aktuálně asi 50% normálního průtoku.

Oba toky spadají pod správu Povodí Moravy. „Řeka Jihlava je na padesáti procentech dlouhodobého měsíčného průtoku, řeka Balinka na třiceti, řeka Oslava na třiceti sedmi procentech,“ upřesnil mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

V celém povodí řeky Moravy spadlo v průměru za uplynulý týden 25 mm vody, jinými slovy stejné množství litrů na jeden metr čtverečný. A to je jen 58% množství, které odborníci považují za normál.

„Na samé hranici sucha je pět toků v celém povodí – Morava, Fryšávka, Bystřice, Olešnice a Vsetínská Bečva. Dřevnice dosahuje ve Zlíně 20% dlouhodobého průměru,“ jmenuje další místa mluvčí Petr Chmelař.

Vlhkost půdy, mapa jaro 2016

Přehrady jsou téměř plné

Vodohospodáři dokážou udržovat hladiny řek alespoň na tom stupni, aby plnily svou základní funkci. Mají totiž téměř plné přehrady, ze kterých odpouštějí. „V tuto chvíli nelze odhadnout, jak se bude situace vyvíjet dále, ale právě díky naplněnosti přehrad jsme připraveni i na nepříznivé hydrologické podmínky,“ dodal generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio