I ryby si hrají

30. říjen 2014

Američtí vědci opakovaně pozorovali cichlidy, jak se baví.

Gordon Burghardt z Tennesseeské univerzity v americkém Knoxvillu sledoval se svými spolupracovníky po dva roky tři samce tlamovce Duboisova (Tropheus duboisi). Tato býložravá cichlida pocházející z afrického jezera Tanganika dorůstá velikosti kolem 12 cm a bývá chována i jako akvarijní ryba. Podobně jako u dalších druhy tlamovců nosí samička vyvíjející se jikry v tlamě. Drží je v tomto bezpečném úkrytu, dokud nejsou potomci zcela samostatní.

Burghard a jeho spolupracovníci přistihli tři samečky tohoto tlamovce, jak opakovaně narážejí tlamou na teploměr ukotvený ke dnu akvária. Ryby vychýlily teploměr z jeho rovnovážné polohy, ale ten se do ní pokaždé zase vrátil. Následoval další náraz a další vychýlení. Tlamovci šťouchali do teploměru opakovaně, někdy i více než stokrát po sobě. Jediným podnětem k tomu, aby svůj výpad opakovali, bylo opětovné narovnání teploměru. Na jejich chování neměla vliv přítomnost jiných ryb nebo potravy.

Vědci zaznamenali stovky útoků každého samce a zjistili, že každá ryba má svůj osobitý styl, jakým do teploměru naráží. U dvou samečků bylo patrné, že se nejprve baví tím, že se natáčejí tlamou k teploměru. Teprve, když se na něj dost „vynadívali“, začali si s teploměrem hrát. U třetího samečka bylo pořadí aktivit opačné. Nejprve strkal do teploměru, a když si dost vyhrál, bavil se sledováním své „hračky“. Výsledky sledování tlamovců publikoval Burghardt se svými spolupracovníky ve vědeckém časopise Ethology a interpretuje je jako rybí hry, kterými se tlamovci baví.

Tlamovec Duboisův si hraje s teploměrem

Gordon Burghardt definuje hru jako „opakované chování, které není zcela funkční v dané situaci anebo neodpovídá věku a které jedinec zahájí zcela spontánně, když je uvolněný nebo je vystaven jen mírnému stresu“. Této definici odpovídají jak dětské hry, tak i hry mnoha druhů zvířat včetně bezobratlých. Burghardt například popsal chování chobotnice, která se v akváriu bavila tím, že stahovala pod hladinu míč, pak si ho nechala vyklouznout z chapadel a evidentně se jí líblo, jak míč rychle vyplul zpátky na hladinu.

Studiem zvířecích her se vědci snaží přijít na kloub podstatně složitějšímu lidskému chování. Dětské hry sehrávají v lidském životě velmi důležitou roli a připravují člověka na život v dospělosti. Jejich kořeny sahají evolučně velmi hluboko.

Tlamovec Duboisův (Tropheus duboisi)

Zdroj: ScienceDaily, Ethology

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio