I v Čechách můžete vidět americké bizony. Jeden z chovů je ve Vysokém Chvojně

17. srpen 2017
Česko – země neznámá

Trochu utajené stádo bizonů amerických můžete vidět ve východních Čechách. Jiří Stárek chová respekt budící zvířata v hektarové ohradě u cyklostezky na okraji obce Vysoké Chvojno. Kromě bizonů je tam ale i anglický park a na něj navazující obora se spárkatou zvěří.

Stalo se to už řadě cyklistů, kteří vjížděli do Vysokého Chvojna na Pardubicku po cyklostezce ve směru od Hradce Králové. Když se hned za bývalým kravínem podívali doprava, překvapením málem pustili řídítka. S úžasem totiž zírali na pasoucí se bizony.

„My se zabýváme velkoobjemovou kamionovou dopravou, a tak jsme chtěli pro své potěšení nějaké adekvátní zvíře. Proto jsem dovezl bizony,“ říká hrdě chovatel Jiří Stárek. V hektarové oboře žije býk a dvě krávy. Býk dostal jméno Vasil, dnes váží víc než 900 kilogramů. Jiří Stárek ale věří, že zvíře ještě zmohutní a bude vážit přes 1200 kilogramů.

Chovateli dává za pravdu i literatura – podle ní mohou býci bizonů amerických v plné síle vážit ve volné přírodě až jeden a půl tuny. O tom, že se bizonům na východě Čech daří, svědčí dvě telata – jedno se narodilo loni, druhé letos.

Přestože zmínku o chvojenských bizonech nikde nenajdete, zastaví se u masivní ohrady z kulatiny ročně tisíce turistů. Jiří Stárek lidem rád řekne o svém stádu řadu podrobností. Nerad ale vidí, když lidé bizony krmí.

Vysoké Chvojno nejsou jen bizoni

Bizoní ohrada není jedinou atrakcí vesničky na Pardubicku. Zhruba deset minut chůze po zelené turistické značce se na druhé straně obce nachází víc než sto let starý anglický park, který měl původně obklopovat zámeček. Z jeho stavby ale nakonec sešlo, a tak má obec zámecký park bez zámku.

I v Čechách můžete vidět americké bizony. Jeden z chovů je ve Vysokém Chvojně

Dále po zelené pak cesta vede kolem přírodní rezervace U Parku. Tam je možné zajít do chladivého stínu přirozeného bukového lesa, starého přes 150 let, který poskytuje útočiště řadě chráněných druhů. Hned v sousedství je pak obora pro spárkatou zvěř. Z dřevěných zastřešených ochozů je možné pozorovat daňky, muflony a jeleny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.