Ichnologové, stopaři nejen pravěkých organismů

13. duben 2016

Medaili Vojtěch Náprstka, kterou Akademie věd uděluje každý rok třem nejzasloužilejším popularizátorům vědy, letos obdržel také Radek Mikuláš z geologického ústavu Akademie věd.

Je nejen autorem úctyhodné řady populárně naučných pořadů a knih, ale bez jeho přičinění by se jen těžko prosadil obor ichnologie. Definice říká, že tento mladý obor v rámci paleontologie studuje velmi staré fosilní stopy.

„Ichnologie se zabývá stopami aktivit organismů,“ uvedl v Magazínu Leonardo Radek Mikuláš.

Stopami zde nemíníme pouze šlépěje nebo stopy po plazení, ale veškeré změny, které organismy provádějí na pevných látkách v okolním prostředí. „Obytné struktury, stopy pohybu, stopy po pojídání, projídání nebo stopy úniku.“

Stopy, které obor zkoumá, zanechávají organismy od bakterií a sinic až po savce. „Jediný organismus z rámce ichnologie vyloučený je člověk, protože stopy jeho činnosti už zkoumá archeologie,“ dodal vědec.

První větší porce zkamenělých stop je až ze samého konce starohor, proterozoika. „Tehdy se ve většině tehdejších mělkých moří rozšířili živočichové, kteří byli ve srovnání se současným živočichy velmi nepohybliví, ale stopy přeci jen zanechali.“

Jak velké jsou stopy, kteří drobní bezobratlí zanechávají? „Mikroskopické stopy odpovídají velikosti bakterií, sinic a hub. Ty několikacentimetrové odpovídají bezobratlým, kteří mají podobné rozměry.“

„A pokud jde o ty největší stopy, které známe, tak jsou to sledy šlépějí dinosaurů. Ty mohou být několik set metrů dlouhé,“ vysvětlil Mikuláš.

Prvními ichnology byli už naši pravěcí předkové, jak dokazují sbírané ulitky pravěkých měkkýšů. Moderní tvář oboru začíná někdy v polovině 19. století, a rozvíjí se dodnes.

Podle vědce asi nikdy nebylo tolik praktických ichnologů jako v současné době. „To je dáno potřebnou zhodnocovat ichnologicky ropné vrstvy, takže velké ropné společnosti ichnology zaměstnávají.“

„Ichnologové dokážou často jako jediní popsat vrtné jádro a říci, jaké prostředí bylo v tom daném místě, a jestli je to nadějné pro vznik ropného ložiska,“ připomněl možné komerční využití oboru Radek Mikuláš.

autoři: Tereza Burianová , oci
Spustit audio