Indiáni v Brazílii s oštěpy a luky vybírají mýtné, upozorňují tak na své problémy

V Brazílii jsou sice v plném proudu volby, ale na některé voliče jako by se nemyslelo. A tak lidé vzali některé věci do vlastních rukou. Indiáni z jednoho kmene osm dní blokovali důležitou dopravní spojnici v centrální oblasti země, vedoucí přes jejich území. Zvláštním způsobem tak chtěli vládu donutit k tomu, aby se o ně zase začala starat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elizabeth Cruz da Silva je jednou z vůdkyň vesnice kmene Tapeba. Její jméno je portugalské. Původním jazykem tupí už její lid nemluví

Elizabeth Cruz da Silva je jednou z vůdkyň vesnice kmene Tapeba. Její jméno je portugalské. Původním jazykem tupí už její lid nemluví | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Tlustý kmen přes silnici na obou stranách mostu přes řeku Juruena. Tak vypadal zátaras přes silnici MT-170 ve státě Mato Grosso. Na krajnici indiáni kmene Enawenê-nawê. V rukou oštěpy, luky a šípy.

Nechtějí nikomu ublížit. Jen nenechají projet bez zaplacení. Motorky pět set, auta tisíc, náklaďáky prý až dva tisíce. Tolik - přepočteno na koruny - indiáni za průjezd chtěli. A řidiči platili. Jediný možný způsob, jak místo objet, znamenal totiž tisíc kilometrů navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilští indiáni chtějí upozornit na své problémy - vybírají mýtné s oštěpy a luky. Reportíž natáčel zpravodaj David Koubek

Pravidelný rituál za zachování kosmického a sociálního pořádku, který uznalo UNESCO jako součást světového dědictví, už nejspíš přestal stačit. Bylo třeba jednat pragmaticky. Nedá se říct, že by blokáda významné silnice byla vydírání, spíš o zvláštní mýto. Peníze z něj chtěli indiáni použít na opravu přístupových cest do svých vesnic. Ty totiž vláda nechala skoro rozpadnout.

Možná kvůli černému svědomí proti samozvaným výběrčím mýta nikdo nezasáhl. Až víc než po týdnu rozhodl soudce, že blokáda silnice musí skončit. To už ale mířili k indiánům technici s úkolem začít plnit dlouho odkládané sliby. Šestnáct polorozpadlých mostků se má začít spravovat už v pondělí.

Těžko říct, jestli se o úspěchu indiánů Enawenê-nawê doslechli lidé kmene Karajá z druhé strany státu, ale i oni se snaží upozornit na své problémy, konkrétně se špatnou zdravotní péčí, zvláštním způsobem.

Unesli státního úředníka, který zrovna zdravotnická zařízení kontroloval. Ujišťují ale, že než se přijede o zoufalé situaci přesvědčit osobně státní tajemník pro zdravotnictví, o jeho podřízeného bude dobře postaráno.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme