Indický kosmický raketoplán dostal jméno Avatar

6. červenec 2015

Indie vyvíjí svůj vlastní kosmický raketoplán Avatar, který by měl do kosmu vzlétnout poprvé zhruba v roce 2025. Ještě letos chce proto Indie otestovat při suborbitálním letu jeho tzv. technologický demonstrátor. Jde vlastně o zmenšenou a přibližně funkční maketu raketoplánu, která odstartuje pomocí indického urychlovacího stupně S9, avšak zatím nedosáhne oběžné dráhy.

Indičtí vědci dosud nenavrhli přesný tvar svého budoucího opakovaně použitelného kosmického letounu Avatar (Aerobic Vehicle for Transatmospheric Hypersonic Aerospace TrAnspoRtation), k dispozici jsou zatím jen jeho rámcové parametry. Právě přibližná maketa demonstrátoru RLV TD má nasbírat potřebná letová data, která přispějí k vytvoření konečné podoby Avataru. Avatar bude mít dva stupně, jeho hmotnost bude činit asi 25 tun, přičemž hmotnost užitečného zatížení v nákladovém prostoru se bude pohybovat kolem 1 tuny. Během startovní fáze bude raketoplán urychlován po určitou dobu také nadzvukovým náporovým motorem (scramjet), přičemž okysličovadlo, kyslík, bude stroj nasávat pod náporem z okolní atmosféry. Vodíkového paliva na palubě bude mít letoun k dispozici nejméně 15 tun. Avatar by měl být schopen odstartovat asi stokrát.

Už letos bude vyslána do atmosféry maketa

Oproti tomu jeho maketa RLV TD, která patrně odstartuje ještě během letošního léta z kosmodromu Sriharikota v jižní Indii, bude mít hmotnost pouze 1,5 tuny. Devítitunový nosič S9, používající tuhé palivo, který je jinak součástí větší indické nosné rakety Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), vynese maketu při prvním startu do výšky 32 kilometrů, odkud RLV TD dále vystoupá setrvačností až do výšky kolem 70 kilometrů. Pak začne maketa klesat, s maximální rychlostí kolem 2 kilometry za sekundu, až nakonec přistane na moři. Sestup letounu bude regulován a usměrňován malými křidélky. Povrch makety raketoplánu bude opatřen asi 600 ochrannými dlaždicemi, které mohou vzdorovat teplotě až 1200 stupňů Celsia. Celý zkušební let bude trvat asi 15 minut.

Indický vesmírný program. Ilustrační foto

A testy budou následovat…

V dalších letech dojde i na letové testy motoru typu scramjet. Indičtí vědci z agentury ISRO (Indian Space Research Organization) budou postupně sbírat data, týkající se hypersonických aerodynamických vlastností, tepelné ochrany či avioniky a řídicích systémů stroje. Některé zkoušky budou zahrnovat i horizontální start letounu z plochy letiště, spuštění motoru scramjet při rychlostech větších než je Mach 5, plnohodnotný orbitální let a následné klouzavé přistání ve stylu běžného letadla na letišti.

Indičtí vědci doufají, že s pomocí mnohonásobně využitelného raketoplánu Avatar sníží náklady na vypouštění družic na nízkou oběžnou dráhu až na desetinu, tedy na 500 dolarů za kilogram. Indie zatím nepočítá s tím, že by její raketoplán vynášel do vesmíru lidskou posádku, ale výhledově to ani nevylučuje.

Zdroje: NDTV Gadgets, The Times of India, Space Safety Magazine, Aviation Week

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio