Indonésie nebo Kanada. Kam se vydají poslanci před koncem volebního období za exotikou?

Čeští poslanci naposledy v tomto volebním období plánují, kam by chtěli vycestovat. Ani tentokrát nechybí exotické destinace. Organizační výbor o návrzích na zahraniční cesty rozhodne až příští týden, Český rozhlas finální seznam získal s předstihem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní třída v business čtvrti Jakarty, hlavního a největšího města Indonésie

Hlavní třída v business čtvrti Jakarty, hlavního a největšího města Indonésie | Zdroj: Reuters

Cest bude podle místopředsedy dolní komory a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa kvůli podzimním volbám méně než obvykle.

„Plánují se cesty pouze pro první pololetí, protože ve druhém budou v Česku volby. Aktivita poslanců není ve druhém pololetí taková a budou cestovat jen ty výbory, u kterých vyplyne nějaký akutní problém,“ popisuje místopředseda sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indonésie, Jižní Korea nebo Kanada. Vydají se poslanci před koncem volebního období za exotikou? Téma pro reportéra Mikuláše Klanga

„Státní rozpočet se na cesty pro poslance nezvyšuje, naopak bude úsporný,“ dodává Filip, který dává seznam zahraničních výjezdů svých kolegů dohromady.

Nejvzdálenější destinací bude v roce 2017 Indonésie. Má se tam vypravit delegace kontrolního výboru a Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Měla by to být návštěva nejvyšší kontrolní instituce v zemi, jednání s partnerským výborem v parlamentu a také návštěva regionálního pracoviště nejvyšší kontrolní instituce v zemi,“ přibližuje cíl cesty šéf výboru Vladimír Koníček z KSČM.

Ještě o kus dál, do Austrálie, se chtěl vypravit předseda výboru pro vzdělání Jiří Zlatuška z hnutí ANO.

Turisté na lodi v australském Sydney | Foto: Reuters

„Austrálie je velice pozoruhodná systémem hodnocení výzkumných institucí. Daří se jim realizovat systém, který má méně chyb, než to co je kritizováno v našem měřítku,“ vysvětluje Zlatuška.

Jeho požadavek se stal v tomto volebním období evergreenem. Bývalý rektor Masarykovy univerzity s ním přišel několikrát, pokaždé neuspěl. To platí i pro rok 2017, kdy poslanci nakonec poletí do Kanady.

Do Spojených států se potom vypraví rozpočtový výbor a zahraniční výbor navštíví Brazílii. Některé výbory naproti tomu Evropu neopustí - jako ten pro evropské záležitosti. V plánu má Bulharsko a Albánii.

Čeští poslanci vlastní pistole, pušky i brokovnice. Zemanova slova o ozbrojování většina odmítá

Číst článek

„Albánie je napůl křesťanská a napůl muslimská. Samozřejmě to poslední dění ohledně radikalizace islámských skupin. Také na tohle se v tomto regionu míníme zeptat. Myslím, že Albánie je zemí, která má alespoň prozatím muslimskou komunitu velmi klidnou a neradikalizovanou. Možná je to ale jen náš dojem, takže se chceme s albánskými kolegy bavit o jejich zkušenostech,“ podotýká Ondřej Benešík z KDU-ČSL.

Letos měla dolní komora parlamentu na zahraniční cesty výborů přes 12 milionů korun. Rozpočet na příští rok, který bude sněmovna schvalovat také příští týden, počítá se stejnou částkou.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme