Inspektoři se skryjí za falešnou identitu a půjdou do skladů i přes zámek. Slibují větší efektivitu

Inspektoři České obchodní inspekce můžou od středy používat nepravé, tedy krycí, doklady nebo vnikat i do uzamčených skladů. Širší pravomoci jim dává novela zákona, kterou v červenci schválili senátoři, a to i přes řadu kritických hlasů.

Někteří považují změny za nebezpečné, Česká obchodní inspekce (ČOI) ale namítá, že bez „falešných" dokladů nebudou její kontroly efektivní. A navíc to má ochránit i samotné inspektory.

Stánkaři, autobazary nebo předváděcí akce. To jsou dva případy, které jsou pro inspektory ČOI nejsložitější. Obchodníci si je totiž často pamatují nebo se o nich vzájemně informují.

„Pro inspekci je tak skoro nemožné zjistit jejich skutečné prodejní praktiky," vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. „Tam přijdete a už v prvním okamžiku oni říkají těm hostům – je tady ČOI. Taková kontrola nemůže probíhat normálně.“

Tomu by měly zbránit krycí doklady, které od středy můžou inspektoři používat. Kritici ale mají obavy z možného zneužívání. To ale ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček odmítá. „Doklady budou vydány pouze na tu danou konkrétní kontrolní akci, podléhá to několikanásobnému schválení,“ vysvětluje.

Novela přináší efektivitu

Skrytou identitu navíc nebudou moct využívat všichni inspektoři, kterých jsou v Česku asi tři stovky, ale jen někteří z nich. Projít budou muset taky řadou školení, i proto si krycí doklady v praxi vyzkouší zhruba až za půl roku.

Co ale můžou dělat už hned je otevírání uzamčených prostor, pokud budou mít podezření, že jsou v nich ukryté padělky. K takovému kroku nicméně budou muset mít podle Fröhlicha pádný důvod. „Cíleně nepůjdeme na tržnici, protože se jdeme vlamovat do uzamčených prostor,“ říká.

Do teď se často stávalo, že obchodníci v zamčených prostorách ukrývali padělané zboží, a kontrola neměla šanci se k němu dostat. Česká obchodní inspekce si proto od nových pravomocí slibuje hlavně větší efektivitu.

autor: jar
Spustit audio