Instagram vytáhl do boje za práva zvířat. Sdílet selfíčka se šelmami bude obtížnější

5. prosinec 2017

Vyskakovacím oknem v internetovém prohlížeči se snaží sociální síť Instagram přimět své uživatele, aby se víc zamýšleli nad vztahem k přírodě. Otázkou je, jestli je tato akce spíš neotráví.

Instagram vytáhl do boje za práva zvířat. Sdílet se svými přáteli například selfíčka s divokými šelmami teď bude složitější. Instagram totiž tvrdí, že se za spoustou podobných fotek vlastně skrývá týrání zvířat.

Instagramu nejde o to, aby bojoval proti fotografickým úlovkům z divoké přírody, ale spíš proti naaranžovaným fotkám se zvířaty drženými v zajetí. Třeba i v zoo za sklem, ale častěji spíš na různých farmách, kde si člověk může třeba pochovat koalu, obejmout se s lenochodem, povozit se na slonovi a podobně.

Zprostředkování takových zážitků zejména po turisty je přitom stále větší byznys. A i když tahle zvířata nejsou nutně držená v nějakých drastických podmínkách - často naopak - pořád je to zajetí a kontakt s lidmi je pro zvířata podle Instagramu stresující.

Pozastavit se a zamyslet

A jak to v praxi funguje? Pokud kliknete na hashtag, který naznačuje, že se jedná o divoká zvířata, může se vám stát, že na vás vyskočí nové okno. Je to upozornění na možné zneužívání nebo týrání zvířat.

Instagram vám nabídne vám další informace o jejich ochraně, pak okno můžete odkliknout a k požadovaným fotkám se dostanete. Cílem je, aby se lidé trochu pozastavili a zamysleli se nad tím, jakým způsobem se chovají k přírodě a ke zvířatům. Otázka je, jak často se takové upozornění objevovat a jestli uživatele spíš neotráví.

 

An apple a day brings the quokkas to play...#quokkaselfie [photocred: blazepress.com]

Příspěvek sdílel uživatel @quokka_selfies,Bře 24, 2015 v 10:11 PDT

autor: onh
Spustit audio