Intel se koupí startupové firmy Nervana Systems otevírá technologiím neuronových sítí

1. září 2016

Firma Intel se tak přidává ke všeobecnému trendu, kdy velké korporace z oblasti elektroniky nebo informatiky skupují malé progresivní startupy a technologicky inovativní firmy, které přinášejí novinky z oboru umělé inteligence nebo robotiky. Dá se předpokládat, že se tak donedávna nové a neobvyklé softwarové i hardwarové technologie dostanou brzy i k běžnému uživateli.

Jedno z těžišť činnosti firmy Intel se nachází v oblasti výkonných serverů, datacenter a cloudových služeb. Dá se předpokládat, že i v těchto oblastech v následujících letech poroste význam strojového učení a umělé inteligence.

Již dnes plánuje Intel v tomto smyslu postupně zavádět procesory třetí generace z rodiny Xeon Phi, optimalizované pro úlohy hlubinného učení, konkrétně procesor s kódovým označením „Knights Mill”, který by měl být k dispozici v roce 2017. Mezi jeho hlavní zajímavé vlastnosti bude patřit mj. velká vnitřní paměť a schopnost proměnlivé přesnosti výpočtů.

Před několika týdny Intel oznámil akvizici kalifornské firmy Nervana Systems, za cenu 408 milionů dolarů. Firma Nervana Systems vyvíjí systémy strojového učení resp. hlubinného učení na bázi tzv. konvolučních neuronových sítí (convolutional neural network, CNN, ConvNet).

Její hlavní produkty jsou dva. Jednak jde o cloudovou platformu, spočívající na optimalizovaných algoritmech (mezi nimi je např. speciální jazyk Neon - deep-learning framework) i speciálním hardwaru, kde si zákazníci mohou vytvářet a využívat učící se počítačové systémy.

Druhým produktem je speciální čip Nervana Engine, který patří k typu ASIC – application-specific integrated circuit a který je optimalizován právě pro hlubinné učení (deep learning), uskutečňované pomocí neuronových sítí. Nervana Engine by měl být také dokončen v roce 2017 a měl by být v úlohách hlubinného učení asi 10x rychlejší než dnešní nejrychlejší používané grafické karty.

Jeho kvantitativní parametry zahrnují 32 gigabyty vnitřní 3D paměti na čipu a 8 terabitů přístupové rychlosti k této paměti, která se jmenuje High Bandwidth Memory.

Nervana Systems vznikla v roce 2014, působí v San Diegu a dnes v ní pracuje kolem 50 lidí. Intel dále podle své výkonné viceprezidentky a vedoucí manažerky oddělení Data Center Group Diane Bryant bude aplikovat některé softwarové analýzy a expertízy Nervany na další své produkty, např. na procesory linií Xeon a Xeon Phi a na optimalizaci knihovny Intel Math Kernel Library.

Kromě Nervany Systems koupil Intel vloni další startup, působící na poli umělé inteligence (AI) - firmu Saffron. AI startupy skupují také jiné velké firmy, jako Google, Amazon, IBM, Facebook, Microsoft či Apple. Technologie neuronových sítí a hlubinného učení však postupně vstupuje do výrobků všech rozhodujících hráčů v oblasti počítačové technologie, dobrým příkladem jsou zde grafické karty firmy Nvidia.

Zdroje: Nervana Engine, Intel, PC World, IEEE Spectrum, Next Big Future, Silicon Valley Techflash, Recode

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.