Inteligentní software umí vést rozhovor i uvádět předpověď počasí

28. prosinec 2015

Inteligentní software od firmy Microsoft se stal “rosničkou” v ranním pořadu čínské televize, “štědrovečerní” asteroid proletěl bez následků kolem Země a město Londýn zkouší na zastávkách autobusů jízdní řády z e-papíru. To jsou hlavní krátké novinky ze světa vědy a techniky Magazínu Leonardo.

Cortana je osobní inteligentní asistent firmy Microsoft, který je schopen komunikovat s uživateli v přirozené řeči. Zároveň umí samostatně hledat informace v různých nejen internetových zdrojích. V Číně navíc existuje národní verze tohoto asistenta, která se jmenuje Xiaoice (vyslovuje se jako Shao-ice) a má příjemný ženský hlas. Většinou je program Xiaoice využíván na čínských chatových serverech nebo sociálních sítích, jako komunikační robot, který neustále sbírá informace a používá je při rozhovorech. Asistent také získal jisté osobnostní rysy a možná proto také nedávno našel využití i v rámci ranního programu čínské televize.

Nejdříve si s ním moderátoři a hosté ve studiu jen tak povídali. Později se program Xiaoice stal dokonce jednou z “osob”, které uvádějí předpovědi počasí v rámci ranních zpráv. “Dívka” Xiaoice se tak vlastně stala televizní “rosničkou”. Její hlas zní přirozeněji než hlasy většiny jiných programů na bázi umělé inteligence, ať už jde o formu či obsah toho, co říká. Dokonce má i jisté procedury, které slouží k emocionálnímu podbarvení hlasového projevu. Další podobná verze inteligentního softwaru Cortana existuje v Japonsku. Experti sice nepředpovídají, že by podobný software nahradil v blízké budoucnosti všechny televizní rosničky nebo zprávaře, nicméně přesto může být umělá inteligence kvalitním diskusním partnerem v podobných pořadech. A to zejména díky svým schopnostem analýzy obrovského množství dat.

Zdroj: Futurism

“Štědrovečerní” asteroid proletěl bez následků kolem Země

Asteroid s katalogovým označením 163899 nebo 2003 SD220 proletěl 24. prosince ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů kolem naší planety. Nacházel se tehdy od nás ve vzdálenosti 28krát větší, než ve které obíhá náš Měsíc. Nebyl pro nás tedy nijak rizikovým tělesem, i když se vzhledem k Zemi řítil prostorem rychlostí kolem osmi kilometrů za sekundu. Oznámení jeho průletu tedy spíše znamenalo demonstraci toho, že pozemští astronomové jsou dnes víceméně schopni odhalit podobné těleso včas. Astronomové si také během přiblížení asteroid “prohlédli” pomocí radioteleskopu a zjistili, že má velmi protáhlý tvar, s délkou 1100 metrů. Konkrétně vědci použili radioteleskop NASA , který má průměr 70 metrů a nalézá se na základně v Goldstone v Kalifornii. Tento asteroid proletí kolem Země mj. znovu v roce 2018 a to ve vzdálenosti necelých tří kilometrů. Podobně blízko nás se tento asteroid vyskytne ještě v roce 2070. O dost těsnější bude setkání Země s asteroidem Apophis, které se odehraje v dubnu roku 2029, při němž nás tento asteroid mine ve vzdálenosti pouhé dvanáctiny vzdálenosti Země-Měsíc. Obecně se srážka asteroidu většího než jeden kilometr (v průměru) s naší Zemí odehraje zhruba jednou za 100 000 let.

Zdroj: Phys.Org, Orbiter.ch Space News, NASA, Popular Science

Město Londýn zkouší na zastávkách autobusů jízdní řády z e-papíru

S elektronickým papírem se většina z nás setkává například tehdy, když se díváme na displej nějaké čtečky elektronických knih. Podobnou technologii se nyní rozhodl vyzkoušet dopravní podnik města Londýna, a tento test se týká jízdních řádů na stanicích autobusů. Místo nutnosti vyměňovat papírové jízdní řády při každé změně dopravy v Londýně tedy budou na několika zastávkách k dispozici jízdní řády, vyrobené z elektronického papíru. Ty bude možno na dálku aktualizovat prakticky nepřetržitě, přes mobilní síť třetí generace. Cestující tak nebudou muset vytahovat svůj mobil nebo tablet a budou mít přesto k dispozici ta nejaktuálnější data o provozu autobusů, a to nejen pro danou zastávku. Cestující budou mít před sebou interaktivní displejovou plochu o rozměru asi tří archů papíru s formátem A4. Nyní si tedy budou moci na zastávkách prohlédnout jak jízdní řády, tak různé mapy, ale i jiné aktuální informace o londýnském provozu v reálném čase, stejně jako kdyby byli připojeni přes internet. Nová technologie bude sice nejdříve vyzkoušena jen na čtyřech autobusových zastávkách v Londýně, je však zřejmé, že právě tímto směrem se bude celkový trend ve světě v příštích letech ubírat.

Zdroj: Engadget, BBC

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.