Interaktivní expozice pro děti i dospělé v češtině nabízí Dům Saského Švýcarska v Bad Schandau

4. září 2017

12 kilometrů od českých hranic, směrem z Hřenska na Děčínsku do Drážďan, sídlí Dům Saského Švýcarska. Najdete ho v lázeňském městě Bad Schandau, které je pomyslnou branou do Národního parku. Dům je obdobou českého objektu, který sídlí v Krásné Lípě a je střediskem Českého Švýcarska.

Pokud se rozhodnete navštívit ten saský, najdete v něm interaktivní expozice v němčině a češtině. Nově je tam česky také výstava, kterou děti i dospělé provede maskot Domu – plch zahradní.

„Náš prohlídkový okruh začíná stálou expozicí věnovanou geologickému složení národního parku. Novými částmi výstavy jsou expozice Přírodní lesy a bydlení v okolí parku. V interaktivních částech expozice uvidíte, a také uslyšíte, zvířata, která v parku žijí a nejen děti se mohou podívat na filmy o národním parku, které jsou i v češtině,“ vypočítává, co Dům Saského Švýcarska návštěvníkům nabízí Henry Reinke.

„Neumím říct, co se mi tu nejvíc líbí. Celé je to tu pěkné. Máme s celou rodinou moc rádi přírodu v národním parku, rádi tam chodíme na výlety,“ říká jedna z návštěvnic, Dagmar Lüdeman.

Novou částí výstavy provádí návštěvníky typický obyvatel Saského Švýcarska, plch zahradní. „Protože sem chodí i návštěvníci, kteří ještě číst neumí, máme pro ně plcha jako pomocníka, který jim vysvětlí, co se kde děje a kudy mají jít dál,“ vysvětluje Petr Bouška, který v Domě Saského Švýcarska pracuje.

Dům Saského Švýcarska v Bad Schandau můžete navštívit od dubna do října každý den od 9 do 18 hodin, od listopadu do března pak od 9 do 17 hodin, kromě pondělí.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio