Interaktivní stezka po stopách židovských obyvatel Brna

12. listopad 2017

Po stopách židovských obyvatel v Brně se můžete vydat pomocí nové interaktivní stezky. Jak vypadá výuka hebrejštiny na pražském Ulpanu? Vztah reformace a judaismu.

Kolem fastfoodu u hlavního brněnského nádraží chodí denně tisíce lidí. Mnozí z nich si ale nevšimnou reliéfu před vstupem, který patříval někdejší bráně do židovského hřbitova. To chtěla změnit Veronika Rút Nováková. Dostala se jí do rukou kniha Jaroslava Klenovského Brno židovské. A na její motivy letos za pomoci Česko-německého fondu zrealizovala interaktivní stezku po stopách židovských obyvatel moravské metropole. S autorkou projektu se setkala Martina Pouchlá.

Jaroslav Klenovský: Brno židovské

V zájmu o výuku jazyků vedou kurzy angličtiny, ale přibývá lidí, kteří se věnují méně obvyklým řečem, k nimž patří i moderní hebrejština. Její výuce na všech úrovních se věnuje i pražský Ulpan. Studenti se v lekcích učí komunikovat v běžném životě, ale i na obchodních schůzkách. Na jednu takovou hodinu se vydala Kateřina Havlíková.

Letos si připomínáme 500 let od začátku evropské reformace. Tím bylo sepsání 95 tezí Martinem Lutherem a jejích vyvěšení na dveřích kostela v německém Wittenbergu. Tento zlomový okamžik evropských dějin se dotknul i Židů. O vztahu reformace a judaismu mluvila s profesorem Pavlem Hoškem Terezie Jirásková.

Lutherův dům ve Wittenbergu

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio