Internet přes televizní frekvence

2. září 2015

Inženýři z Riceovy univerzity vyvinuli systém pro bezdrátové internetové spojení, které funguje v rámci radiového vysokofrekvenčního pásma (UHF), kde se vysílají běžné televizní kanály.

Tento systém se navíc se stávajícím televizním vysíláním vzájemně nenarušuje. Bude tak možné vyrábět chytré televize či jiné podobné přístroje, které budou mít kromě možnosti digitálního televizního příjmu zabudovány moduly pro obousměrné bezdrátové internetové připojení přes televizní frekvence (UHF). V praxi jde o frekvenční pásmo mezi 400-700 megahertzy, kterému se někdy říká pásmo “super wi-fi”. Přes tyto vlny lze komunikovat na vzdálenost mnoha kilometrů, komunikaci neblokují ani zdi ani stromy. Pásmo UHF tedy může vyhovovat oboustrannému připojení zejména v hustých městských oblastech.

Podle výzkumníka Edwarda Knightlyho, vedoucího skupiny Rice Wireless Network Group, jsou dnes pozemní televizní bezdrátové frekvence paradoxně využívány relativně málo, protože větší část multimediálního vysílání a dat dnes proudí přes kabelové sítě, satelitní připojení nebo přes internet. Celkové nároky na množství přenášených dat a audiovizuálních programů však v příštích pěti letech stoupnou možná až na desetinásobek. Pásmo UHF neboli super wi-fi je v tomto ohledu připraveno již dnes, protože využívání části televizních frekvencí, tzv. bílého televizního prostoru, nijak nenarušuje stávající pozemní TV vysílání. Knightlyho nová technologie však chce využívat nejen bílý televizní prostor, tedy nejen dnes nevyužívané frekvence.

Profesor Knightly a jeho postgraduální student Xu Zhang společně vyvinuli demonstrační verzi této technologie, kterou nazvali "Wi-Fi in Active TV Channels (WATCH)”. Předvedli ji v rámci vysokoškolského areálu Riceovy univerzity v roce 2014. Zavedení technologie WATCH přitom nevyžadovalo žádnou spolupráci nebo koordinaci se stávajícími provozovateli televizního vysílání a jejich vysílači.

Technologie WATCH se skládá ze dvou hlavních částí. První část sleduje existující vysílání v rámci televizních kanálů a rafinovaným způsobem do nich vkládá “svá vlastní data” tak, aby nenarušila příjem běžných TV přijímačů. Druhá část spočívá v tom, že blízké chytré televizní přijímače posílají přes internet zprávu, na který UHF kanál jsou právě vyladěny, což vyžaduje chytrá dálková ovládání nebo příští generaci TV tunerů či set-top boxů. Systém WATCH se pak snaží využít zejména ty frekvence, které právě nepoužívají TV přijímače v okolí. Technologie WATCH tak dokáže bezdrátově přenést asi 6krát více dat, než kdyby využívala jen bílého TV prostoru.

Zdroje: ScienceDaily, IEEE Spectrum, ACM Digital Library

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio