Intervence České národní banky by mohly letos skončit. Trvají už dva roky

Intervence České národní banky, které drží měnu kolem hodnot 27 korun za euro, trvají už dva roky. V tom letošním už by ale mohla centrální banka uzdu povolit a kurz by se na devizovém trhu opět řídil nabídkou a poptávkou. Termín ale stále není jasný. Evropská centrální banka dál snížila svou depozitní sazbu a prodloužila program nákupů dluhopisů. To podle některých ekonomů může prodloužit i český kurzový závazek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Intervence měly zastavit klesající inflaci a zabránit případné deflaci. „Deflace je dlouhodobě setrvalý pokles cenové hladiny. Ten má fatální důsledky na reálnou ekonomiku z pohledu ztráty reálného hrubého domácího produktu a zaměstnanosti,“ popsal tehdy viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík.

I dva roky po začátku intervencí se růst spotřebitelských cen drží těsně nad nulou, tedy nad hranicí deflace. Slabší kurz měny pomohl vývozcům - hlavně větším firmám. U nich podpořil konkurenceschopné nižší ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koncem příštího roku by mohla Česká národní banka opustit intervenční režim. Termín ale ještě není konečný

„Bylo to 25 miliard pro bilanci zahraničního obchodu a 240 miliard jenom pro exportéry. Ten rozdíl spotřebovali zase importéři. Tak tomu bylo za loňský rok,“ řekl místopředseda asociace exportérů Otto Daněk.

Kvůli intervencím ale lidé zaplatili více například za zahraniční zájezdy, nákupy v cizině a dovážené zboží.

„Zdražení se většinou pohybovalo na úrovni kurzového rozdílu. Dotklo se prakticky všech segmentů. Ve svém důsledku však nebylo navyšování cen pro zákazníky nijak citelné. Výrobci následně zásobili trh novými modely s lepšími parametry a zlevnili modely starší,“ připomněla Šárka Jakoubková ze společnosti alza.cz.

Podle ekonoma poštovní spořitelny Jana Bureše je celkový dopad intervencí na české hospodářství lehce pozitivní.

„Především exportéři, kteří jsou páteří české ekonomiky, ať už z hlediska produkce, tak především z hlediska zaměstnanosti, z toho těží. Negativní dopad intervencí v podobě nárůstu cen dováženého zboží je myslím marginální, protože inflace zůstává do dnešní doby velice nízká,“ uvedl Bureš.

Právě kvůli nízké inflaci centrální banka už několikrát prodloužila dobu, po kterou na devizovém trhu drží měnu kolem 27 korun za euro. Guvernér Miroslav Singer zdůraznil, že ještě není přesný termín, kdy intervence skončí.

„My jsme poprvé začali používat termín, který nepracuje s formulací ‚nejdříve až‘, ale začínáme mluvit o tom, kolem jakého data se exit pravděpodobně odehraje. Jinými slovy mluvíme o tom, že se v tuto chvíli zdá pravděpodobné, s prognózou, kterou máme, že se exit odehraje někdy kolem konce příštího roku,“ řekl Singer.

Posílení domácí měny centrální banka brání prodejem korun a nákupem cizích měn. Podle dostupných informací už na intervence vydala 390 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme