Írán tří pohledů

26. říjen 2012
Třetí dimenze

Írán známe většinou jen z kusých mediálních informací. Jaké jsou však ve skutečnosti jeho kultura, společnost i náboženství?

Dnešní Írán vnímáme většinou přes informace o jeho jaderném programu nebo o ekonomických sankcích, které jsou na tento stát momentálně uvaleny. Všechny tyto pohledy vycházejí z kontextů, které jsou vlastní naší euroatlantické civilizaci. Írán je však zemí mimořádné tradice a kultury, která formulovala vlastní pojetí světa. V dnešní Třetí dimenzi proto budeme mluvit o jeho tradicích, kultuře i společnosti.

Diskusní hosté v AV ČR.

Pořad jsme natáčeli v AV ČR, vznikl ve spolupráci s časopisem Vesmír a Střediskem společných činností AV ČR.

K jakým tradicím se dnešní Írán vztahuje? Čím je ovlivněna jeho společnost? Mohou ekonomické sankce něco vyřešit? Proč je íránský islám specifický?

Pozvání Luboše Veverky k diskusi přijali Mgr. Adriana Stříbrná z Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK v Praze, Mgr. Zora Hesová z Výzkumného centrum Asociace pro mezinárodní otázky a PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D., z Orientálního ústavu AV ČR.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 22. října do 26. října:

Pondělí: krev znamená život
Úterý: svět digitální fotografie
Středa: rozpůlené dětství
Čtvrtek: CERN se připomíná
Pátek: Írán tří pohledů

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.