Írán vyvezl ze země většinu obohaceného uranu, míří na lodi do Ruska

Írán začal s převozem většiny obohaceného uranu do Ruska. Teherán tak plní část svého závazku, který vyplývá z dohody o jaderném programu uzavřené se šesti světovými mocnostmi. Převoz do Ruska potvrdil kromě ruské strany také šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí a americký ministr zahraničí John Kerry. V Íránu dál zůstává zhruba 300 kilogramů suroviny z původních 11 tun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry | Zdroj: Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry podle agentury Reuters uvedl, že nákladní loď s 11 tunami obohaceného uranu vyplula z Íránu do Ruska během pondělí.

„Odvoz obohaceného materiálu z Íránu je významným krokem k naplnění jeho závazků, tedy nemít více než 300 kilogramů nízko obohaceného uranu,“ řekl v prohlášení Kerry.

Dohoda Íránu se šesti světovými mocnostmi z července nařizuje Teheránu kromě vyvezení většiny zásob obohaceného uranu mimo své území také nainstalovat monitorovací systémy v uranových dolech a spolupracovat s inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Za dodržování série ústupků a kontrolních opatření slíbily světové mocnosti, jako je USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo, zrušení dlouholetých sankcí vůči Íránu.

Obohacený uran lze použít jako palivo do jaderných reaktorů. Dalším obohacováním z něj ale může vzniknout materiál na výrobu jaderných hlavic.

Omezení jeho zásob je proto klíčovým požadavkem světových velmocí, které chtějí Teheránu zabránit ve výrobě jaderné bomby. Írán dlouhodobě popírá, že by o něco takového usiloval.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme