ISSpresso - kávovar pro Mezinárodní kosmickou stanici

27. listopad 2014

Dvě italské firmy vyvinuly ve spolupráci s Italskou kosmickou agenturou experimentální kávovar pro astronauty na Mezinárodní kosmické stanici, který jim umožní připravovat si kvalitní kávu v beztížném stavu.

Plán vyhlásily italské firmy Lavazza a Argotec v polovině června tohoto roku. A při posledním startu dopravní lodi Sojuz TMA-15M, 23. listopadu 2014, už dvacetikilogramový kávovar s názvem ISSpresso odcestoval spolu se zavazadly do vesmíru. Na starost si to vzala první italská astronautka v historii - Samantha Cristoforetti. Kávovar je schopen připravovat různé druhy pravé italské kávy v beztížném stavu nebo ve stavu mikrogravitace a jeho vnitřní funkce jsou tomuto účelu přizpůsobeny.

Na rozdíl od běžných kávovarů na Zemi, u nichž se počítá s vlivem gravitace na proudění tekutin uvnitř stroje, se zde musejí všechny kroky výrobního postupu dobré kávy obejít bez gravitace. Navíc musel kávovar splnit řadu bezpečnostních kritérií, které obnášejí například pojistky proti rozlití obsahu kávovaru ven, do prostoru kosmické stanice. Stroj také musel odolat poměrně vysokým tlakům a intenzivním vibracím, aby získal povolení k provozu na Mezinárodní kosmické stanici. Proto jsou prakticky všechny jeho komponenty vyrobeny z oceli. Kávovar bude plněn speciálními kapslemi. Přístroj zvládne nejen standardní espresso, ale i některé další druhy nápojů, jako třeba caffé lungo (bohužel zatím ne cappuccino). Na konci výrobního postupu astronauti dostanou čerstvou kávu do speciálních uzavřených sáčků s trubičkou, díky nimž nedojde k jakémukoliv úniku kávy do prostoru uvnitř stanice.

Schéma, jak kávovar ve stavu beztíže pracuje - barista není potřeba...

Lavazza je tradiční italskou firmou, která se zabývá výrobou kávovarů a přípravou kávy, zatímco firma Argotec se specializuje na výrobu kosmické potravy všeho druhu.

Samantha Cristoforetti zůstane s dalšími dvěma astronauty ze své posádky, tedy s Američanem Terrym Virtsem a Rusem Antonem Škaplerovem, na palubě Mezinárodní kosmické stanice až do května 2015, takže bude mít příležitost si kávovar ISSpresso vyzkoušet. Nicméně počet kávových zásobníků byl napoprvé při této misi omezen na pouhých 20 kusů.

Zdroje: SBS, Phys.Org, Smithsonian Magazine, Guardian, Popular Mechanics

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.