Italové zredukovali datové toky řady stanic, změny se dotknuly jedné z DAB sítí

7. prosinec 2016

Operátor pro distribuci používá modernější kódování DAB+/HE-AAC, verze 1. Přesto lze s jistotou tvrdit, že taková zvuková kvalita není uspokojující.

Provozovatel digitálního rozhlasového multiplexu DAB Italia přistoupil k nepopulárnímu kroku směrem k posluchačům. U řady stanic došlo ke snížení datového toku na jednotných 48 kbps. Na změnu upozornil web Wohnort skrze svůj účet na sociální síti Twitter. S touto hodnotou jsou například v multiplexu šířeny stanice Deejay, Capital, M Due O, Radio 24, RDS nebo Radio Maria. Kompletní přehled stanic najdete v tomto přehledu.

Nutno upozornit, že datový tok 48 kbps pochopitelně neznamená šíření signálu v DAB/MPEG-2. Operátor pro distribuci používá modernější kódování DAB+/HE-AAC, verze 1. Přesto lze s jistotou tvrdit, že taková zvuková kvalita není uspokojující. Zvláště pro stanice, které se nezaměřují na mluvené slovo, ale zejména hudbu, jako jsou například právě tematické streamy Capital Music nebo Capital Funky. Vyšší zvuková kvalita by měla být jednou z výhod digitálního rádia DAB+ a dbát na ní bude v rámci vlastní distribuce i Český rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio