Italská policie zatkla 15 afrických uprchlíků, podezírá je z vraždy spolucestujících

Patnáct afrických uprchlíků skončilo v Itálii ve vazbě kvůli obvinění z několikanásobné vraždy. Při plavbě z Libye na přeplněném člunu měli vyházet do moře dvanáct jiných běženců. Policie se o údajně nábožensky motivovaném činu dozvěděla od dalších pasažérů, kteří strastiplnou cestu přes moře přežili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě

K břehům řeckého ostrova Kréta se blíží nákladní loď se sedmi stovkami uprchlíků na palubě | Zdroj: Reuters

Na lodi, která mířila na Sicílii, byla většina uprchlíků z muslimských zemí ze subsaharské Afriky. Byli tam ale i lidé křesťanského vyznání. Právě mezi skupinami křesťanů a muslimů vypukla hádka.

Patnáct mužů původem z Mali, Senegalu a Pobřeží Slonoviny následně vyházelo do chladného moře dvanáct křesťanů z Nigérie a Ghany. Ti se pravděpodobně utopili. Svědkové uvedli, že zatčení muži vyhrožovali zabitím i dalším křesťanům na lodi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hromadné vraždě na plavidle s africkými uprchlíky informoval Pavel Novák

Francouzský deník L´Express citoval ze zprávy policie, podle které ti, co přežili, se ubránili jen tím, že se chytili za ruce, udělali lidský řetěz a útočníkům se proto nepodařilo je z lodi vyhodit. Patnáct mužů teď bude čelit obvinění z několikanásobné vraždy, jejímž motivem byla náboženská nesnášenlivost.

Uprchlíci v Libyi nasedají na malé a velmi často přeplněné lodě. Podmínky jsou otřesné. Jedna z uprchlic řekla webovému serveru listu Corriere della Serra, že všichni na lodi už byli unavení a museli pít mořskou vodu. Mrtvé házeli přes palubu.

Do Itálie se jen v uplynulých šesti dnech dostalo víc než 11 tisíc běženců. Největší podíl utečenců přichází ze Sýrie, Eritreje a Somálska. Jen letos jich při pokusu dostat se do Evropy 950 zahynulo.

Pomohla by větší olidarita i peníze

Co se celkového počtu uprchlíků v Itálii týká, ten podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Itálii Josefa Kašpara ho nikdo nezná. „Jisté je, že během tří a půl měsíce tohoto roku v Itálii přistálo přibližně 21 tisíc uprchlíků,“ uvedl Kašpar s tím, že v létě, kdy jsou pro mořeplavbu příhodnější podmínky, by se mohl příliv ještě zdvojnásobit.

„Ta situace se, poctivě řečeno, trochu vymyká z rukou,“ poznamenal Kašpar. Podle něj už sběrné tábory na jihu země nejsou schopní uprchlíky přijímat, proto jsou rozváženi vlaky a autobusy do dalších regionů, kterým se to však nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlících v Itálii mluvili spolupracovník ČRo Josef Kašpar a Šárka Antošová z Amnesty International

Podle Kašpara by pomohlo, kdyby ostatní země EU přijímaly více uprchlíků a také kdyby se podařilo vyřešit situaci v Libyi.

„Dokud v Libyi bude pokračovat situace, kdy mezi sebou bojují různé gangy o moc a ta situace je naprosto nekontrolovatelná, nepřehledná, celá tato situace bude pokračovat,“ uvedl Kašpar.

Také podle Šárky Antošové, která působí v organizaci Amnesty International jako specialistka na migraci a uprchlíky, by měly ostatní země solidárně přijímat více uprchlíků. „Protože ta Itálie to nemůže sama zvládnout,“ řekla.

Také by podle ní měla Evropa více přispívat na sledování moře a záchranu uprchlíků. Podle ní s nedávným snížením částky na tyto aktivity silně stoupl počet obětí z řad uprchlíků.

„Velmi silně apelujeme na Evropskou unii, aby pokračovala v rozšiřování záchranných a pozorovacích operací ve Středozemním moři, protože to považujeme za naprosto nezbytné,“ dodala Antošová.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme