Ivan Hoffman: Ostře sledovaný prezident

21. březen 2018

V současné slovenské politické krizi se jejím nejsledovanějším aktérem stává prezident Andrej Kiska. Média si kladou otázku, co je schopen ve své funkci proti zkorumpované vládě a zlým politikům v zájmu občanské společnosti udělat.

Politici se naopak ptají, do jaké míry si může dovolit ignorovat ústavu a ústavní zvyklosti. Všichni společně se pak snaží odhadnout, o co prezidentovi jde: O vytvoření stabilní vlády, která získá podporu parlamentu? Anebo o svržení vlády a o předčasné volby?

Bude Kiska uklidňovat veřejnost, jejíž část demonstruje v ulicích, anebo bude přilévat olej do ohně a demonstrace využívat k dalšímu nátlaku na politiky?

Slovenský prezident v uplynulých dnech nejprve kritizoval vládu a požadoval její rekonstrukci. Pak požadoval její demisi. Po přijetí demise Roberta Fica pověřil sestavením nové vlády Petra Pellegriniho. Včera pak odmítl jeho novou vládu jmenovat, byť měla zajištěnou podporu parlamentu.

Na Slovensku demonstrace stále pokračují

Současně se setkal s organizátory protivládních demonstrací, které pochválil za organizaci masových a klidných protestů. Další demonstrace, požadující předčasné volby, se chystají na pátek.

Méně Fica a více Kotleby

Vládní koalice si ovšem předčasné volby nepřeje, a prezidentovi operativně splní vše, co mu vidí na očích. Další vládu bude mít na stole už dnes.

Slovenská ústava limituje prezidenta podobnými mantinely jako ústava česká. Ústavní povinností prezidenta je vládu jmenovat, ale není přesně definováno, co smí a co musí a není časově omezen. Důvěru vláda získává v parlamentu, ale prezident má určitý manévrovací prostor, jak tento proces komplikovat a zdržovat.

Ivan Hoffman

Formálně Slovensko problém nemá, bezvládí nehrozí, neboť stále vládne Ficova vláda v demisi. Hraje-li se ovšem o předčasné volby, prezident bude hledat záminku, proč nejmenovat novou vládu, proti které by se špatně demonstrovalo.

Není jasné, zda demonstrace v ulicích budou eskalovat, anebo slábnout. Už se ale ví, jak se krize podepsala na volebních preferencích. Smer si o 5 procent pohoršil na nynějších 20 procent, jeho koaliční partner Most-Híd by se do parlamentu nedostal.

Z krize mírně profituje opozice, tvořená ovšem z velké části protisystémovými stranami. Nezdá se, že by předčasné volby mohly splnit sen demonstrantů o slušnějším Slovensku. Z průzkumu preferencí to zatím vypadá tak, že plodem revolučního vzepětí občanské společnosti na Slovensku bude méně Fica a více Kotleby.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio