Ivan Hoffman: Prezident byl jen prostořeký. Příště si (na muže z Maghrebu) dá určitě pozor

16. leden 2017

Prohlášení prezidenta Miloše Zemana, podle kterého se po ČR pohybuje muž z Maghrebu, kterého zpravodajské služby důvodně podezřívají ze spolupráce s islamistickými teroristickými organizacemi, vzbudilo (nejen) u politiků velké emoce.

„Souzvuk těch, kteří prezidenta odsoudili, je až nevídaný. Nepochválil ho vlastně nikdo,“ říká Ivan Hoffman. Podle jedněch jen vzbuzuje zbytečný strach, podle druhých varuje před reálným nebezpečím a kazí práci tajných služeb. Strašit, nebo bagatelizovat? „Oboje dohromady nejde.“


Miloš Zeman kdysi v jedné ze svých knih napsal, že si jako prognostik vždy mohl vybrat mezi optimističtější nebo opačnou prognózou. Rád ale dělal ty černé. Mají tu výhodu, že buď vyjdou a on bude ten dobrý, nebo nevyjdou a pak jsou všichni rádi. Robert Pelikán, ministr spravedlnosti (v ČT)

Když se nic nestane, budou všichni rádi. Když ano, veřejnost to obrátí proti tajným službám, které měly strašit ještě víc a líp lidi připravit. Hoffman by tak prezidentova slova neodsuzoval. „Pokud mají tajné služby pocit, že jim kazí práci, měli měli diskrétně vysvětlit, že to přehnal.“ Jediná BIS totiž odmítla výrok komentovat.

Ohrozil nás Zeman i v zahraničí?

I komentátor ale připouští, že byl Zeman až příliš konkrétní? „Taky jsem už v tom samotném rozhovoru zaregistroval jeho obranu. Tušil, co přijde. Ale soudil bych, že byl jen prostořeký. A příště si dá pozor.“ Podle nejmenovaného politika ale Zeman zdiskreditoval Česko i u zahraničních zpravodajských služeb.

„Ve světle toho, co se teď děje ve světě, který s napětím očekává první kroky nového amerického prezidenta Trumpa, bych to považoval za nedůležité. Kdoví, jestli si toho vůbec někdo všimne,“ dodává Hoffman.

autoři: iho , lup , kko
Spustit audio