Ivana Šuláková: Změna identity

15. leden 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Byty OKD, RPG a teď nově Residomo - společnost, která spravuje bývalé hornické byty na Ostravsku, mění své jméno. Je to výsledek snahy o novou image, kterou buduje nový vlastník, mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Společnost RPG Byty mění jméno. Od 1. února bude v Moravskoslezském kraji pronajímat 43 tisíce bývalých bytů OKD jako firma Residomo. Přejmenování souvisí s předloňskou změnou vlastníka, kterým je teď mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

V komerčním světě je to běžný postup, ale v případě bytů OKD jde o mnohem více. Jde tady o křivdu, která byla před mnoha lety spáchaná na nájemnících. Vlastníci těžařské společnosti OKD Zdeněk Bakala a Peter Kadas totiž nedodrželi slib a nájemníkům neumožnili byty odkoupit do osobního vlastnictví za zvýhodněnou cenu. Naopak vedlejší aktivity, tedy i nájem bytů, převedli do samostatných firem.

A to zdaleka nebylo všechno. Z firmy Byty RPG začali navíc stahovat miliardové zisky, až ji nakonec zatížili dluhem 10 miliard korun. Mimochodem, podobnou sumu si následně vyplatili na dividendách. Společnost spravující bývalé hornické byty skončila o něco později v ruchách nového vlastníka.

Nový majitel, britská realitní firma Round Hill Capital, odkupuje byty v západní a střední Evropě. Málokdo ale ví, že je pouhým prostředníkem. Stojí za ní hlavní investor – skupina Blackstone Group, jeden z největších fondů soukromého kapitálu ve Spojených státech amerických. A nájemníci budou opět zklamáni.

Nový majitel totiž jasně řekl, že s případným odkupem bytů nájemníky nepočítá. Takže shrnuto, podtrženo, nový název je vlastně jen kosmetickou změnou. Má vylepšit tvář firmy spojené s nechvalnou minulostí. Jména jako Bakala, Kadas, RPG totiž u velké části nájemníků v našem regionu stále vyvolávají oprávněné vášně.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.