Ivar Kolve Trio – záznam koncertu norského vibrafonisty

16. září 2014

Druhý ročník vlastního festivalu stanice ČRo Jazz se konal loni v listopadu v pražském Jazz Docku a patřil zajímavým sestavám norské scény. Záznam vystoupení jedné z účinkujících kapel, tria vibrafonisty Ivara Kolveho, odvysíláme v pořadu Jazz Club v sobotu 20. 9. od 20:00

Sobota 20. 9. ČRo Jazz 20:00 - 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z klubu Jazz Dock, 27. 11. 2013, Praha

Ivar Kolve se narodil na západě Norska v roce 1967. Je bratrem saxofonisty Kåreho Kolveho, sám hraje na vibrafon, xylofon a marimbu a na svém kontě má spolupráci například s Mathiasem Eickem, Eivindem Aarsetem a dalšími špičkami norské scény. V Praze loni v listopadu vystoupil v triu s basistou Olem Mariusem Sandbergem (namísto stálého člena souboru Sebastiena Dubého) a s bubeníkem Steinem Ingem Brækhusem.

Ukázka hry Ivara Kolveho: 
 
 

Jestliže před festivalem uvedl jeho dramaturg Petr Vidomus o norském jazzu: „Často o něm máme představu, že jde o ambientně laděnou hudbu, zahalenou do podobného mlžného oparu jako norské fjordy. Není to však pravidlem: dokáže být i velice energická a dobrodružná,“ platilo to o vystoupení Kolveho tria bez výhrad. Ne že by klidnější pasáže zcela chyběly (závěrečná skladba Colea Portera Everything I Love, ze všech deseti skladeb jediná převzatá, je relativně pomalejší, nikoli však zadumaná), ale koncert jako celek charakterizují spíše slova energie a groove. Výrazná je hned úvodní skladba Title, třetí Let… Please zaujme melodickou basou a ve čtvrté Snappy Chick kapela skvěle pracuje s dynamikou.

Trio se v Praze představilo jako kapela tří rovnocenných osobností. Sandbergova basa vynikne i v klidnější skladbě Alfreds Aften, zajímavou práci s rytmem můžeme ocenit ve svižné No Song, No Sound a skutečně energickou jízdu bicích vychutnáme v předposledním čísle, nazvaném QLB. V odlehčené Proppa Sending a v rytmické How Hard Can It Be pak stojí za to sledovat trio jako celek.

Právě souhra všech tří muzikantů svědčí o kvalitách Ivara Kolveho nejen jako hráče na vibrafon, ale především jako skladatele. Jeho kompozice, které v listopadu 2013 v Praze zazněly, jsou barevné a vedle vůně norských fjordů přinášejí i závan tropických rytmů. Díky záznamu koncertu této u nás zatím málo známé formace si tak posluchači Českého rozhlasu mohou o severské jazzové scéně udělat opět o něco plastičtější obrázek.

03207929.jpeg

Ivar Kolve Trio (Norsko): Ivar Kolve – vibrafonOle Marius Sandberg – basaStein Inge Brækhus – bicí www.ivarkolve.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.