Jádro je stále dražší, fotovoltaika zlevňuje, upozorňuje ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost

27. červen 2014

Před 60 lety zahájila provoz historicky první jaderná elektrárna v ruském Obninsku. Jak se od té doby jaderná energetika změnila a jaká je její budoucnost?

„Obninsk byl milník. Ukázal, že lze pomocí jádra vyrábět energii,“ zhodnotil v našem vysílání jaderný fyzik František Janouch.

Dnes je na světě v provozu 435 reaktorů, kolem 75 je ve výstavbě. Dnešní elektrárny mají větší výkon a delší životnost, vysvětlil fyzik.

„V roce 1954 byla jaderná energetika symbolem nadějí. Dnes jaderné elektrárny pokrývají 12 % světové spotřeby elektřiny,“ řekl výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Ve stejném roce byl ale také zkonstruován první křemíkový fotovoltaický článek, připomněl.

Zatímco jaderné elektrárny jsou stále dražší, cena fotovoltaického článku klesla o 99 %. „Mohl by se rozšířit na střechy všech budov na celém světě,“ navrhuje Sedlák.

Dokázala by se Evropa bez jádra obejít?

„Německo, nejvýkonnější evropská ekonomika, si je vědomé, že přechod na obnovitelné zdroje sice zaplatí, ale výhledově může ušetřit,“ soudí ředitel aliance.

Janouch připomněl vývoj postoje Švédska k jaderné energetice. V roce 1982 ji opustilo, po 25 letech ji obnovilo. „Švédsko s téměř polovinou vodních elektráren se bez jaderné energie neobejde.“

Podle něj je německá energetická síť nestabilní. „Když přestane foukat vítr nebo bude několik dní pod mrakem, celý energetický systém se položí.“

„Sluneční nebo větrná energie nikdy nevypadne na úrovni celého státu. Vždy jí navíc doplní bioplynové stanice, spalování biomasy a geotermální zdroje,“ namítl Martin Sedlák.

autoři: oci , bum
Spustit audio