Jádro počítače za dvě stovky

20. květen 2015

Kalifornská začínající firma Next Thing Co. začala přes crowdfundingový server Kickstarter nabízet malé kompaktní výpočetní jádro CHIP, s procesorem o frekvenci 1 GHz. Cena jádra činí mnohem méně než u podobných minipočítačů od konkurence - pouze 9 dolarů, čili zhruba 220 korun.

Samozřejmě, jen se samotným výpočetním jádrem, bez dalších obslužných adaptérů a periférií si s tímto minipočítačem moc neužijeme, ale firma zároveň nabízí další potřebné komponenty v různých kombinacích a variantách jako stavebnici. Například za 19 dolarů můžeme mít kombinaci CHIP + baterii typu Lithium-Polymer s napětím 3,7 voltů, což nám umožní pracovat s CHIPem jako s mobilním počítačem po dobu 5 hodin, nebo kombinaci CHIP + VGA adaptér pro připojení k obyčejnému monitoru. Za 24 dolarů je zde už možnost volby jádro CHIP + HDMI adaptér pro připojení k monitorům s vysokým rozlišením. A za 49 dolarů lze pořídit kompletní sestavu pro přenosný počítač (PocketCHIP), s akumulátorem, malým dotykovým displejem (s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 470 x 272 pixelů) a miniklávesnicí typu QWERTY. K tomuto kompletu se CHIP pouze přiloží. Pro porovnání - za 25-35 dolarů lze nyní sehnat podobné, ale výkonnostně slabší minipočítačové jádro Raspberry Pi 2 Model B.

Kromě čínského procesoru Allwinner A13 (typ R8 ARM, je často používán v levných tabletech) s frekvencí 1 GHz obsahuje CHIP ještě grafickou kartu, 512 MB paměti RAM a 4 GB datového prostoru na zabudovaném flashdisku.
Také vestavěná rozhraní pro bezdrátová spojení Bluetooth 4.0 a Wi-Fi, 2 USB porty (1x microUSB OTG), dále audio vstup a výstup. To vše na bázi hardwaru typu open source. Operačním systémem na tomto hardwaru je vylehčená verze Linuxu pro desktop (distribuce typu Debian). Minipočítač má také zabudovaný výstup pro kompozitní video, takže jej lze bez dalších doplňků připojit k většině televizí. Základní počítačové jádro má rozměry 4 x 6 centimetrů.

Tvůrci CHIPu slibují, že budou první zásilky zákazníkům posílat v první polovině roku 2016, v závislosti na variantě stavebnice, kterou si zákazník objednal. Je zřejmé, že na své si zde přijdou zejména počítačoví nadšenci a experimentátoři.

Zdroje: Phys.Org, fossBytes, Mashable, NextBigFuture, Engadget, Kickstarter, Youtube 1, Youtube 2, Next Thing Co., MakeZine

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio