Jak bude vypadat koalice v Ústeckém kraji, není jisté. Soud musí nejdříve zvážit stížnosti

O podobě nové koalice, která povede Ústecký kraj, bude pravděpodobně jasno až poté, co soud rozhodne o stížnostech na volby. Po úterním jednání krajského výboru KSČM řekl hejtman Oldřich Bubeníček. Komunisté, kteří jsou po volbách druhou nejsilnější stranou, nechávají ve hře dvě varianty koalice. Jednou z nich je koalice s vítězným ANO, která by měla v pětapadesátičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 33 hlasů, druhou pak koalice s ČSSD a SPD-SPO. Ta by měla nejtěsnější nadpoloviční většinu 28 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) na otevření výstavy o rekultivacích v Ústeckém kraji v září 2013 v Bruselu

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) na otevření výstavy o rekultivacích v Ústeckém kraji v září 2013 v Bruselu | Foto: Ústecký kraj

K ústeckému krajskému soudu zatím dorazilo pět stížností, soud má na rozhodnutí 20 dnů od jejich podání. Všechny stížnosti zatím podali odvolaní kandidáti hnutí Severočeši.cz. Domáhají se opakování voleb nebo opakování hlasování. KSČM chce podle Bubeníčka na jasné slovo o koalici počkat do doby, než soud rozhodne. "Považujeme za předčasné něco rozhodovat, když nevíme, jestli výsledek voleb platí. Pokud by soud rozhodl, že budeme v něčem zase první a volby by se opakovaly, tak si dovedu představit, že poměr sil v zastupitelstvu může být úplně jiný," řekl ČTK Bubeníček. Termín pro podání stížností končí v pátek v 16:00.

Komunistům nabídlo koalici jak vítězné ANO, tak ČSSD společně s koalicí SPD-SPO. Podle Bubeníčka zůstávají ve hře obě možnosti spolupráce. "Obě varianty mají své zastánce v krajském výboru," doplnil Bubeníček.

Babišovy výroky

Vyjednávání s vítězem voleb se na čas zkomplikovala. Komunistům se nelíbily výroky vicepremiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše, který řekl, že ANO by mělo přenechat post hejtmana Bubeníčkovi. Zároveň ale naznačil, že by komunisté téměř o ničem nerozhodovali. "To je nabídka, která je spojena s poměrem míst v radě, a tam máme mít dominantní pozici. Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl," uvedl Babiš.

Bubeníček se s Babišem a místopředsedou krajského ANO, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem ve středu sešel. Hejtman označil schůzku za příjemnou. "Chtěl mi vysvětlit ty výroky, které proběhly médii. Znovu mi řekl, že si mé práce váží a že bylo určité nedorozumění, jak to bylo interpretované," dodal Bubeníček.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Případná dvojkoalice ANO a KSČM by měla pohodlnou většinu 33 hlasů. Těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů by ale mohla mít i případná trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO. Ústeckému kraji dosud vládli komunisté s ČSSD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme