Jak bydlíme? Trochu jsme to s tou individualizací přešvihli, tvrdí architekt

8. leden 2016

Co je to kvalitní bydlení? Je ve stárnoucí Evropě konceptem budoucnosti sdílené bydlení seniorů nebo mezigenerační bydlení? Je možné přeměnit klasická paneláková sídliště tak, aby se v nich dobře žilo?

„Kvalita bydlení je mnohem širší pojem,“ uvedl host pořadu Studio Leonardo David Tichý z Ústavu nauky o budovách z fakulty architektury ČVUT.

Tato kvalita často souvisí s našimi pocity, s tím jak dokážeme bydlet, jak se s místem dokážeme identifikovat, jestli ho máme rádi, i s kým toto místo sdílíme.

„To vše ovlivňuje nejen náš pocit, ale i zdraví. Průzkum kvality bydlení se pojí se sociologií a psychologií. Proto je sousedství důležitější než dům, lokalita důležitější než sousedství a tak dále, vysvětlil architekt.

Při hodnocení kvality bydlení musíme pracovat i s tzv. sociální vzdáleností, radí Tichý. „Když budu mít byt půl kilometrů čtverečních, tak je možné, že svou manželku doma ani nepotkám.“

I to, kolik za byt platíme, s kvalitou bydlení souvisí. „Experti používají slovo udržitelnost. Pokud vaše náklady na bydlení přesáhnou třetinu vašich příjmů, tak už je to moc.“

Čtěte také

Nastává renesance mezigeneračního bydlení? „U nás bych to zatím netvrdil, o renesanci můžeme mluvit ve vyspělejší části Evropy, tam vznikají cíleně vícegenerační projekty,“ říká Tichý.

„Významný český sociolog bydlení Jiří Musil zjistil, že nejlepší vztahy má člověk se sousedy naproti přes ulici,“ citoval autoritu expert.

Proto je třeba udržovat "určitou jemnost v tom, že jste si blízcí a můžete si vypomoci ale zároveň nepřicházíte o svou svobodu. Proto každý architektonický projekt hledá rovnováhu mezi soukromým a sdílením.“

Tichý chápe, že po revoluci každý potřeboval najít sebe sama. „A to je správně, ale trochu jsme to s tou individualizací přešvihli,“ parafrázoval výrok Milouše Jakeše odborník.

„Dnes potkáme řadu mladších lidí, kteří velmi intenzivně vnímají, že mnoho lidí kolem nich pouze prosazuje velkou míru sebe sama, a oni to vnímají negativně, najednou jim chybí sdílení a blízkost.“

Může panelákové sídliště poskytovat kvalitní bydlení? „Paneláková sídliště vykazují 70 % spokojenosti těch lidí, kteří tam bydlí,“ uvedl příklad ze statistik expert.

Už od 60. let minulého století sociologové vnímali problém panelových sídlišť právě v anonymní rovině sociálních vztahů.

„Sídliště mají na první pohled stejný charakter, ale když rozumíte uspořádání prostotu, tak zjistíte, že každé sídliště je jiné. Když se ale bavíme o jejich budoucnosti, nelze zobecňovat,“ konstatoval David Tichý.

Hostem pátečního Studia Leonardo byl David Tichý z Ústavu nauky o budovách z fakulty architektury ČVUT v Praze, autorem pořadu je Leona Matušková, moderoval Jan Bumba.

autoři: oci , bum , Leona Matušková
Spustit audio