Jak gepard získal pruhy

21. září 2012
Monitor

Zdivočelé kočky domácí pomohly odhalit genetické tajemství královských gepardů. Příčinou jejich dramatických změn vzoru srsti je stejná mutace, jakou nesou některé kočky.

Gepard královský je zvláštní barevná forma geparda štíhlého (Acinonyx jubatus), která se vyskytuje v jižní Africe. Místo jednotlivých černých teček mají tito gepardi výrazné pruhy a skvrny, které vzájemně splývají. Královští gepardi byli považováni za samostatný druh či poddruh (případně za křížence gepardů a levhartů) až do roku 1981, kdy se dvěma obyčejným gepardím sestrám chovaným v zajetí narodila „královsky“ zbarvená mláďata. Naznačovalo to, že příčinou existence královských gepardů je mutace, ale nebylo jasné jaká.

Identifikovat se ji nyní podařilo vědcům, kteří zkoumali DNA zdivočelých koček domácích v severní Kalifornii. Porovnáním sekvencí genů s vybarvením srsti se vědcům podařilo identifikovat mutaci v genu Taqpep, která je zodpovědná za tvorbu velkých tmavých skvrn v kočičí srsti. Tento typ kresby označují chovatelé koček jako tabby. Stejnou mutaci pak vědci objevili i v genomu všech zkoumaných gepardů královských.

Tečkovaná srst geparda (nahoře) a gepard se skvrnami pruhy (dole)

Gen Taqpep kódu enzym proteázu, který se nachází v buněčné membráně, ale může se také uvolnit a volně plout v mezibuněčném prostoru, kde interaguje s dalšími molekulami. A právě to je podle vědců příčinou splývání tmavých skvrn u královských gepardů a domácích koček.

Zdroj: Stanford University Medical Center

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio