Jak kachní žaludek zabil pštrosa

30. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Když se o někom řekne, že má kachní žaludek, může to znamenat dvě věci. O daném člověku buď tvrdíme, že je schopen sníst spoustu různorodého jídla najednou a neudělá se mu z toho špatně. Anebo rčení o kachním žaludku používáme v přeneseném smyslu, čímž chceme říci, že daná osoba snese bez úhony různé urážky nebo ústrky, případně, že se neštítí páchat nekalé skutky. Kde se ale toto rčení vzalo?

Vysvětlení je jednoduché. Stačí pozorovat kachny. Kachna je totiž všežravec, který sní velké množství všeho možného. Kachny se živí různými rostlinami, malými měkkýši a hmyzem. (Pochutnají si ale i na obilí, bramborách nebo na trávě a klidně snědí šneka i s ulitou.) A navíc ještě polykají písek a drobné kamínky, které jim v žaludku pomáhají rozmělňovat potravu.


Věděli jste, že…
… rčení o kachním žaludku najdeme už ve spise Josefa Dobrovského Českých přísloví sbírka, který vyšel roku 1804?

V angličtině je možné se setkat s úslovím, že má někdo žaludek jako pštros. Původ i význam rčení jsou stejné jako v případě české kachny. Pštros je rovněž všežravý pták, který musí polykat kamení a písek, aby v žaludku snadněji rozmělnil potravu. A pštros je schopen pozřít opravdu cokoliv.

Známá je fotografie, která zachycuje obsah žaludku pštrosa, který v roce 1930 zemřel v londýnské zoo. V žaludku se nacházel například krajkový kapesník, obyčejný kapesník, rukavička s knoflíky, dlouhý provázek, různé měděné mince, kovové cvočky, sponky, háčky a deseticentimetrový hřebík. A právě dlouhý hřebík se zřejmě stal nebohému opeřenci osudným.

autor: zzk
Spustit audio