Jak loví samci lvů

19. březen 2013

Samci lvů se nemusejí spoléhat na to, že jim lvice něco uloví - podle nové studie jsou to vysoce úspěšní lovci. Jejich lovecká strategie je ale diametrálně odlišná.

Lvice byly mnohokrát pozorovány, jak spolupracují při lovu v otevřené krajině. Naproti tomu o samcích lvů je známo, že spolupráce je jim poněkud proti srsti. Nabízí se proto otázka, jak úspěšní lovci vlastně jsou. Často se předpokládá, že lví samci jsou, pokud jde o lov, závislí na samicích. Odborníci ale zvažovali i jinou možnost, že samci lvů neloví na otevřených pláních, ale číhají na kořist v husté vegetaci a přepadávají ji ze zálohy. Problém je, že lvi loví především v noci a jejich noční sledování v zalesněné africké savaně je vysoce rizikové.

Lev a mládě pojídající buvola afrického

Vědci z Institutu Carnegie a Pretorijské univerzity proto místo přímého pozorování raději využili moderní technologie. Z dat, která získali laserovým skenováním krajiny z paluby letadla, sestavili trojrozměrnou mapu savany v Krugerově národním parku. Tu pak zkombinovali s GPS daty o pohybu smečky sedmi lvů. Zjistili tak, že lvi i lvice se přes den zdržují ve vegetaci, která jim poskytuje stín. V noci se však jejich cesty rozdělí. Samice společně vyrážejí do otevřeného terénu, kde loví i odpočívají. Samci se naproti tomu zdržují v hustém podrostu, kde je jejich kořist mnohem zranitelnější. Díky této strategii dosahují loveckých úspěchů i přesto, že nespolupracují se zbytkem smečky.

Lvi v Národním parku Etosha bojují o potravu

Zdroj: Carnegie Institution

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio