Jak metan živí ryby

29. srpen 2012
Monitor

Metan ze dna jezerních sedimentů je nepřímým zdrojem potravy pro celý potravní řetězec včetně ryb. Poprvé to spolehlivě prokázali brazilští a švédští vědci.

Na dnech jezer vzniká v anaerobním prostředí skleníkový plyn metan. Už v roce 1906 vědci prokázali, že metan může sloužit jako zdroj uhlíku pro takzvané metanotrofní bakterie. Existuje však jen málo vědeckých prací, které by naznačovaly, že potravním řetězcem stoupá významnější množství uhlíku, který by pocházel právě z metanu. V nové studii proto tým brazilských a švédských vědců sledoval hned dva biomarkery metanu: poměr izotopu uhlíku C13 spolu s mastnými kyselinami, které vznikají oxidací metanu v metanotrofních bakteriích.

Místem výzkumu bylo mělké sladkovodní jezero, které se nachází v brazilské močálovité krajině Pantanal. Biomarkery metanu vědci sledovali ve tkáních zooplanktonu, bezobratlých živočichů a ryb, které ulovili místní rybáři. Výsledky dokazují, že uhlík z metanu skutečně stoupá celým potravním řetězcem: metanotrofní bakterie slouží jako potrava zooplanktonu, který loví bezobratlí živočichové. Ti se pak mohou stát kořistí různých druhů ryb.

Zdroj: Linköping University, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.