Jak ožilo jaro v letošním roce?

8. červenec 2013

Celoevropské výsledky letošního ročníku kampaně Jaro ožívá prozrazují úctyhodný rekord - celkový počet pozorování se zastavil až na čísle 285 657, tedy o více než 100 000 vyšším oproti loňskému roku!

V červnu skončila osmá sezóna mezinárodní kampaně největší společnosti na ochranu ptáků Bird Life International, kterou v ČR pod názvem Jaro ožívá koordinuje Česká společnost ornitologická. Po zpracování všech dodatečných údajů jsou již konečně známy výsledky rekordní sezóny 2013.

„Účastníci z 35 zemí Evropy a Asie zaznamenávali svá první jarní pozorování čápa bílého, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy pestré do databáze na www.springalive.net, aby tak přispěli k lepšímu poznání ptačí migrace,“ představuje kampaň Jitka Feřtová z České společnosti ornitologické. Celkový počet pozorování letos dosáhl neuvěřitelných 285 657! Oproti loňskému roku to představuje navýšení o vice než 100 tisíc záznamů. Tradičně k tomu nejvíce přispělo Rusko, Itálie a Irsko. Česká republika si již po třetí za sebou udržela šestou pozici v žebříčku nejaktivnějších zemí, i když letos nám k tomu stačilo 3313 záznamů, tedy skoro o 700 méně než vloni. „Svou roli možná sehrál i letošní průběh jara, které bylo velmi chladné a na srážky bohaté, takže příliš nepřálo výpravám do přírody,“ komentuje snížení počtu pozorování Feřtová.

Vlaštovka obecná

Nejčastěji sledovaným druhem v Evropě byla stejně jako v předchozích letech vlaštovka (36%) těsně následovaná rorýsem (33%) dále kukačkou (26%), čápem (4%) a nakonec vlhou (2% pozorování). V ČR tomu bylo podobně, jen máme letos méně záznamů kukačky, zato se naši pozorovatelé více zaměřili na sledování čápů. Nejaktivnějším krajem byl stejně jako v předchozích letech ten Středočeský a největší dík za úspěch letošního ročníku patří zejména osmdesáti zúčastněným kolektivům. Přibližně 85% pozorování totiž zapsali učitelé a žáci základních, středních a mateřských škol, vychovatelky z družin a vedoucí dětských oddílů.

„Někde, jako třeba v Berouně-Závodí, se zapojilo i přes 100 malých pozorovatelů,“ chválí tamější školní družinu Feřtová a na závěr dodává: „Od září se kampaň přesouvá do Afriky, kde budou pozorovat přílety „našich ptačích poslů“ na zimoviště a my opět budeme moci vše sledovat na www.springalive.net. Uvidíme, zda i podzimní sezóna bude na pozorování tak bohatá.“

Letící čáp bílý

Projekt podpořilo grantem hlavní město Praha a na mezinárodní úrovni je dlouhodobě podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA).

autor: ČSO
Spustit audio