Jak rychle spotřebovat mleté maso

Na roládu se výborně hodí maso, které se jmenuje holubička. Jedná se o šál, který je na hovězím ořechu a zároveň je to taková spodnice mezi květovou špičkou – předkýtím – a ořechem. A jak avizuje svým názvem, tvarem připomíná křídla holubičky.Nakupovat mleté maso ve vaničkách v supermarketu je otázka. Podle Františka Kšáni je lepší navštívit svého řezníka, který má mlýnek přímo v prodejně. Maso, které uřízne, semele přímo před vámi na strojku.

Maso by vám měl řezník umlít podle vašeho přání, na co ho potřebujete. Pak by ho měl případně zavakuovat nebo nechat volně.

Mleté maso je vhodné zpracovat do 24 hodin, maximálně vám vydrží 2 dny. Pak už bude plné množících se mikroorganismů a není vhodné k úpravě.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána