Jak se má nosorožčí slečna Eliška v Africe? Poslem dobrých zpráv je Jan Stejskal

16. červenec 2016

K prázdninové atmosféře patří v ZOO Dvůr Králové nad Labem rušná kulisa.Přijíždějí tisíce návšrěvníků,teď je tam nejčastěji slyšet kromě češtiny,němčinu a polštinu. Do populárního zvířecího Babylonu se ze světa rád vrací i koordinátor mezinárodních projektů Jan Stejskal. Je to pár dnů, kdy opustil národní rezervaci Mkomazi v Tanzánii a do Podkrkonoší přivezl dobré zprávy o Elišce - nosorožčí slečně, kterou královédvorská ZOO na konci letošního června vrátila do země jejich předků, do africké přírody.

Tiché místo pro natáčení našla zvědavá redaktorka Dana Voňková až za dětskou ZOO.

V neděli 26. června 2016 poslala ZOO Dvůr Králové dalšího nosorožce dvourohého ze svého chovu do Tanzanie. Podpoříla tam jednu z pouhých tří populací tohoto kriticky ohroženého druhu v celé zemi. Samice Eliška se vrátila do oblasti, odkud před desítkami let bývalý ředitel ZOO Dvůr Králové Josef Vágner přivezl její předky.

„Posláním moderních zoologických zahrad je vracet zvířata zpět do volné přírody a pomáhat jim žít v jejich původním prostředí. Je to jeden ze způsobů, jak můžeme předejít vymírání živočišných druhů na naší planetě,“ popisuje význam ochranářských projektů ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

Čtěte také

Po úspěšné aklimatizaci se Eliška připojí ke skupině dvorských nosorožců přivezených do Mkomazi v roce 2009.

„Jsem velice rád, že Eliška dopoputovala právě k nám. Spolupráce se ZOO Dvůr Králové přináší skvělé výsledky a Eliška nám pomůže posílit jednu z pouhých tří populací nosorožců, které dnes v Tanzanii jsou,“ říká Tony Fitzjohn, který v Mkomazi vede záchrannou stanici pro nosorožce.

Transport nosorožcí samice Elišky do africké Tanzanie
autoři: DV , Andrea Jiroušová
Spustit audio